tisdag 25 maj 2010

Kirsan och utomjordingarna

Det är några år sedan jag länkade till ett tv-program från Al Jazeera där Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov bland annat berättade om sitt möte med utomjordingarna och framkastade en teori om att schackets ursprung möjligen går att söka i rymden. Här en repris:



Som framgår av denna artikel skriven av den Moskvabaserade journalisten Carl Schreck har Kirsans påstådda himmelska kontakter nyligen föranlett en rysk parlamentariker att ställa en fråga till Rysslands president Dmitrij Medvedev. Parlamentarikern undrar om Medvedev har undersökt om Iljumsjinov kan ha röjt statshemligheter i kontakten med utomjordingarna. Hm. Det enda man kan oroa sig för med tanke på det kommande presidentvalet i Fide är väl att Iljumsjinov kräver att hans utomjordiska vänner ska ges rösträtt under Fide-kongressen. Här är en artikel av Julia Ioffe, The Moscow Diaries i samma ämne.

Under "Andra schacklänkar" i vänsterspalten har jag lagt till en länk till Karpovs kampanjsida. Om Iljumsjinov kontrar med en så lägger jag självfallet till den också.

* * * * *

KAJS MÅNDASKLUR. Lösningen:
1.f3 f5 2.Kf2 Kf7 3.Kg3 De8 4.Kh4 g5+ 5.Kh5 Kf6 matt!