lördag 7 augusti 2010

Arctic Chess Challenge, rond 7

Ombord på ekskutan Caroline Mathilde. Bengt Lindberg ser ut att ha fått napp – eller är det ett fiskedrag han hanterar i vänstran? Foto: Kaj Engström

Fiske i fjorden, backar på kylning. Det är inte bara schack i Tromsö. Kaj Engströms sjunde rapport (partierna är som bekant genomspelningsbara på turneringens hemsida 2):
Tyvärr förlorade Emanuel Berg i sjunde ronden mot GM Manuel Leon Hoyos. Emanuel spelade likadant i tretton drag som vit i Benoni som mot FM Eric de Haan i andra ronden. Hoyos avvek med 13...Se5 istället för 13...Sb6. I sextonde draget spelade Emanuel f4 och tillät mexikanen att göra ett starkt temporärt pjäsoffer. Ställningen gick sedan aldrig att reparera. Emanuel menade att han borde gjort 16.a5 istället.

GM Bartosz Socko vann mot GM Chanda Sandipan och är nu i ensam ledning igen med 6,5 poäng. En halva bakom är GM Loek van Wely och GM Sandipan. Idag möter Emanuel, som är en hel poäng efter täten tillsammans med sex andra, sensationsmannen FM Hans Klip.

Thomas Ernst vann enkelt mot Joar Gullestad Pettersen. Jag gjorde fel bondeframstöt i centrum, 21...d4 när 21...f4 borde ha spelats, och gav tidigt upp mot GM Normunds Miezis. Kent Ängskog spelade ett mycket fint parti mot IM Olivier Moor och tog sin andra IM-skalp i Tromsö. Dags för tredje idag när Kalle Kiik sitter på andra sidan brädet? Bengt Lindberg spelade vit i ett skarpt Caro-Kann parti mot Gunnar B Hansen som slutade med att norrmannen tog ut remischackar.

Henrik Lindberg pressade IM Björn Tiller länge i slutspel med torn och olikfärgade löpare men fick till slut nöja sig med remi. Eric Vaarala spelade över hundra drag och nästan hela speltiden ut WGM Alina L’Ami. Dessvärre visade det sig vara alltför svårt att försvara sig mot torn+löpare mot torn och det blev förlust. Johan Sigeman tog en kvalitet mot en norsk junior och vann snabbt. Magnus Eriksson tappade en kvalitet och förlorade. Tobias Pettersson mötte en gutt i ”schackfyranålder” och hade inga större problem med att vinna. Idag blir det dock mycket svårare för honom: han möter nämligen sin rumskompis(!), mig.

Trettio schackspelare valde igår att tillbringa förmiddagen ute på en tur på fjorden på den sjuttio år gamla ekskutan Caroline Mathilde. Vädret var lika bra som ifjol, drygt 20 grader och bara lite soldis. Fiskelyckan var dock inte lika god, inte en enda torsk nappade.

På kvällen var det dags för den årliga grillfesten för alla, hemma på överledaren Jan Sigmund Berglunds farm: Nordgården, en kvarts resa från hotellet, under fjället på fjordstranden, storslaget och gemytligt på samma gång. Öl- och läskbackarna är på kylning i fjällbäcken som rinner tvärs över tomten, en säregen syn. Mat och dryck serveras så att alla blir nöjda. Jag har redan börjat längta till nästa år.

Kaj Engström

Tobias Pettersson vilar ut, säkert efter att ha kämpat med havsjättarna. Alla slank visst. Foto: Kaj Engström