fredag 6 augusti 2010

Helgguiden

Det fanns en tid, före min ögonoperation, som jag var maximalt vindögd. Kanske hade jag haft användning för denna egenhet den här helgen. Det känns som om det finns åtminstone tre evenemang som bör hårdbevakas: Chotowa, Helsingör och Tromsö.

Kaj Engström berättar om Arctic Chess Challenge på annan plats. Den turneringen avslutas i helgen liksom Politiken Cup i Helsingör. Här en ställning från den senare turneringen där man möjligen kan tala om en utjämningseffekt. Jacob Aagaard fick väl en halva för mycket i sjätte ronden. I går i den sjunde var det återbetalningsdags:

Surya Ganguly – Jacob Aagaard
Svart drar35...Dg7?
För vidarebefordran till g4 och stenremi, kan man tänka. Men det är någonting med de vita fälten … Med exempelvis 35...Df7 upprätthålls jämvikten.
36.Lxf5! uppg.
Det är värre än det i förstone kan se ut. På 36...exf5 följer förstås 37.Dxd5+ med ett vunnet damslutspel, och efter 36...Kf7 37.Dh5+ ryker ytterligare en bonde.

Missa inte intervjun på turneringshemsidan med Jonny Hector under citatrubriken ”Jag kan se Sverige från mitt köksfönster”. Efter gårdagens rond finns han med bland alla dem, åtta stormästare, som delar förstaplatsen. Dagens uppgift för honom blir just Surya Ganguly.

I gårdagens direktsändning från Junior-VM följde jag med spänning följande partislut:

Erik Blomqvist – Sasa Martinovic
Svart drarDet är en irriterande bindning på sjunde raden och förmodligen borde Martinovic ha börjat tänka defensivt med 31...Tb1, men han ville väl försöka pressa ut mer av ställningen, speciellt som hans lägre rankade motståndare – Martinovic har samma ratingtal som Grandelius, det vill säga 2505 – var i svår tidsnöd. Tornet hänger alltså på h1 och det är något med att svart måste ta hänsyn till hotet Lxe7, Sxe7, Dc5.
31...d4!? 32.cxd4 Tc1 33.d5!
Jag tycker att det är mäkta imponerande att Erik fann vinstfortsättningen i den svåra tidsnöden.
33...Txc2+ 34.Se2 exd5 35.Lxe7 Da8
Det är illa ställt för svart även efter 35...Da6 36.e6+ Kg8 37.Tc7.
36.Db6 Sxe7 37.e6+ Kf6 38.Dd4+ uppg.
På 38...Kxe6 följer 39.De5+ med matt.

Svensktrions poängplockning efter tre ronder: Erik Blomqvist 2,5; Nils Grandelius 2 och Inna Agrest 1,5 poäng.

Den stora schackfestivalen i Mainz arrangeras den här helgen. I dag fredag är det simultan med världsmästaren Viswanathan Anand och lördag-söndag avgörs inofficiella VM i snabbschack. Där är Levon Aronian topprankad och Ulf Andersson finns med i startfältet.

Säkert uppmuntrad av femteplatsen i Sitges ställde Lars Karlsson upp i en öppen turnering i Badalona. Den inleddes i måndags. Lasse har 2,5 poäng efter fyra ronder. Topprankade är en kvartett kubanska stormästare.

Ser inte direktsändningslistan ut som en tv-tablå? Fast i den schackkanalen finns det inte några sommarrepriser.