fredag 14 januari 2011

Den stora schackfesten – del 2

Johan Sigeman vimlade med världseliten under invigningen i Wijk aan Zee och sedan hamnade han under Aronians paraply. Det berättar han om i denna hans andra rapport.
Öppningsceremonin är avklarad och under den lottades spelordningen för A- och B-gruppen. I morgon spelar Magnus Carlsen vit mot Levon Aronian – en godbit att se fram emot!

Vi svenskar vimlade bland alla gäster och proppade i oss snittar och smuttade på vadhelst som föll oss i smaken. Föll gjorde också regnet och det var nästan så att man var rädd för att taket på det stora tältet skulle spricka.

Jag fick en pratstund med Magnus och hans pappa Henrik. Magnus har ju hoppat av VM-cykeln och det gör att hans kalender för våren är ganska tom efter Tata Steel. Det är inte bestämt om det blir någon Linaresturnering i år och inte heller Bosnaturneringen verkar ha alla pengar på plats. Jag brydde mig inte om att fråga om Magnus hade lust att spela en liten turnering i Malmö …

Med Henrik pratade jag också om samarbetet med Kasparov. Han berättade att det verkade som om Kasparov var den som verkligen uppskattade detta, nästan mer än Magnus! Kasparov älskar schack och nu fick han chansen att åter gräva ned sig i öppningsanalyser. En av de viktigaste fördelarna för Magnus var att de andra toppspelarna blev livrädda för vad Kasparov hade kokat ihop åt honom. Han gick liksom på vattnet de första månaderna – inget kunde stoppa honom!

Hikaru Nakamura siktar på en topplacering i år plus att höja sin rating upp emot 2800, avslöjade han.

Erwin L'Ami kände att han inte hade något att förlora i sin debut i A-gruppen. Hustrun Alina (som har en blogg som är nästan i klass med ”Inte bara schack”) är med som moraliskt stöd.

Jan Timman berättade att han just nu skriver på två böcker, en som ska bestå av porträtt av schackspelare samt författare, och en annan som ska handla om slutspelet i olika former (ges ut av New In Chess senare i år). Han kommer för övrigt att kommentera partierna i turneringen senare under tävlingen.

När svenskgruppen lämnade det stora tältet för en stund sedan regnade det fortfarande katter och hundar. Då ingen taxi var i sikte grep jag tag i Levon Aronian som var på väg mot hotellet med ett paraply i handen. Vi trängde ihop oss och under promenaden hann vi prata lite om olika öppningar. Det är ju känt att denna fas av partiet är hans svaghet (nåja, svaghet är ju ett ganska relativt begrepp). Jag funderade på att ge honom lite tips, men avstod klokt nog. Levon har aldrig förlorat som svart i Marshallangreppet, visste ni det? Han berättade en hemlighet för mig om den öppningen som jag lovade att ALDRIG avslöja för någon. Så tyvärr, kära bloggläsare, ni får analysera vidare själva! Han frågade om schacklivet i Sverige och var riktigt imponerad över Schackfyran.

Om en stund blir det middag ute på stan/byn med svenskgänget och arrangörskommittén, men ikväll måste jag lägga mig tidigt för i morgon ska jag ut och jogga med Henrik Carlsen. Och han är inte att leka med, det vet jag sedan förra året.

På återhörande i morgon!

Johan Sigeman

* * * * *

Ett par twitter från Magnus Carlsen. I tisdags: ”Kom just på att jag inte offrade någonting i något av mina partier i London förra månaden. Inte ens en bonde!” I onsdags: ”Iväg till Wijk aan Zee där varje jämnt år har varit succéfyllt och varje udda år lite av en besvikelse. Dags att bryta mönstret?”

* * * * *

Jasmin Bejtovic avslutade med en snabb remi i Prag Open. Han var en av fem som slutade i topp på 7 poäng (av 9). Efter särskiljning kom han trea. Tjecken Stepan Zilka kom etta.