måndag 17 januari 2011

Den stora schackfesten - del 9

Yasser Seirawan på åskådarplats i Wijk aan Zee. Foto: Johan Sigeman

Söndag kväll skrev Johan Sigeman sitt avslutande blogginlägg från Wijk aan Zee. Det var dags att tänka på hemfärden. Johan lämnar festen för att som oss andra följa den på avstånd.
Igår köpte jag Yasser Seirawans nya bok om sina partier mot världsmästare (Chess Duels). På kvällen läste jag ett avsnitt om ett parti mot Kasparov där denne i vinstställning hade betett sig riktigt dåligt och dunkat pjäserna så hårt i brädet att de hade fallit omkull. Seirawan skriver i boken att han blev så förbannad att han var på väg att slå Garri på käften. Då jag i dag berättade för honom att jag hade läst om partiet och gillat beskrivningen, berättade Yasser att han i ett annat parti mot Kasparov (Skellefteå 1989) hade stått riktigt dåligt då Garri med triumf hade spelat ett riktigt uselt drag. Men i tron att draget var bra, hade han liksom skruvat fast pjäsen på rutan. Yasser blev inte arg utan så lättad över att plötsligt stå bättre att han ville resa sig och gå runt Kasparov och kyssa honom på huvudet. Han beslöt att avstå eftersom SVT hade en kamera riktad mot partiet. När Yasser efter partiet berättade för Garri om vad han hade tänkt göra, svarade denne ”you should have kissed me, I deserved it”!

Bara ett vinstparti i andra ronden men trots det mycket kamp. Levon Aronian spelade tidigt remi mot Nakamura och när vi ramlade på varandra på en restaurang ikväll (Wijk aan Zee är ett så litet ställe att man nästan alltid ramlar på folk man känner) sade han med ett stort leende: ”I played a really short draw today, they should not invite people like me”. Det andra toppmötet mellan Anand och Kramnik slutade relativt snabbt med remi efter det att Kramnik överraskat Vishy med en nyhet i öppningen. Anand accepterade kvalitetsoffret på f8 men tvingades omgående ge tillbaka materialet för att slippa helskinnad ur öppningen. En klar framgång för Kramnik. När de lämnade spelhagen råkade Anil höra följande konversation:
Kramnik: "Maybe we should go to the pressroom and explain why the game was drawn?"
Anand: "A very good idea, Vladimir, you go there!" (varpå Vishy tog på sig rocken och gick till hotellet).

Shirov och Carlsen invecklade i en efteranalys efter deras möte igår. Foto: Johan Sigeman

Dagens mest uppmärksammade parti blev det holländska derbyt mellan Giri och Smeets. Efter 30.Ta4 hade Smeets mer tid än han hade från början! Denna gång var det inte hans sekundant Jan Gustafsson som kunde ta åt sig äran av en perfekt prepp utan han själv, berättade Smeets efter partiet. Smeets är en av de få toppspelarna som håller fast vid Botvinnikvarianten, trots att den, enligt Smeets själv, är högst tvivelaktig. Giri erkände att han hade varit väldigt illa ute i partiet och att han kände på sig att han var på väg att förlora kontrollen över ställningen. Nu hittade han det nödvändiga 34.Db8! och efter ett par mindre exakta drag av Smeets, kunde Giri pusta ut med en halv poäng i bakfickan.

Söndag kväll och det är dags att börja packa för hemresan i morgon bitti. Tre fantastiska dagar här i Holland går mot sitt slut. Nu får man följa resten av tävlingen på nätet. Jag rekommenderar alla att åtminstone någon gång åka hit. Man kan kombinera med eget spel om man vill, i fyramannagrupper eller i tiomanna, beroende på tid och lust. Eller bara vara här och njuta av schack på högsta nivå, utsökt ärtsoppa och en schackatmosfär så tjock att den går att skära med kniv. Tack för den här gången!

Johan Sigeman

* * * * *

Niclas Hjelm har haft godheten att mejla över ett referat från elitseriematchen Farsta-Rockaden. Det och annat kommer senare idag.