måndag 17 januari 2011

Elitserien – del 2

Förstabordsuppgörelsen i Lund: Matti Svenn mot Hans Tikkanen. Foto: LG

SS Manhem vann den direktsända matchen mot Örgryte SK med 5,5-2,5 och det finns ett matchreferat på SS Manhems hemsida. Låt mig bara lyfta fram en intressant slutspelsställning från den matchen:

Anton Frisk Kockum, Örgryte SK – Rikard Winsnes, SS Manhem
Svart drar


Vid första anblicken ser det kanske ut som om vits kung ska klara av att gardera g3-bonden, och att svarts kung ska akta sig för att kliva fram.
35...Df3 36.Kh2 Df2+ 37.Kh3 De1
En omväg för att spara tid?
38.Kg2 De2+ 39.Kg1 Df3 40.Kh2 Df2+ 41.Kh3 Dg1
För att neutralisera matthotet på h1 måste vits dam överge kontrollen av svarts kung.
42.Dc6 Df1+
En nödvändig mellanschack så att svart inte kan besvära med en schack på f3.
43.Kh2 Kh5 44.Df6 Kg4 45.uppg.

När jag följde matchen i Lund så undrade jag lite vem som skulle bli den förste Laskaren att vinna den lördagen. Jag var nog beredd att satsa en slant på Sebastian Nilsson, men jag hade inte full koll på alla. Det blev – Jan Smeets! I Wijk aan Zee. En snabb vinst i första ronden i A-gruppen, redan omnämnd på denna blogg. Vad gäller Sebastians parti så blir det mer om det i morgon. Där finns en historia och det är Sebastian själv som berättar den. Lunds ASK vann säkert och det är ett referat på gång på elitserielagets speciella blogg – länk under Allsvenskan i den oumbärliga högerspalten.

Rockaden är fortfarande i hälarna på Lund efter lördagens seger mot Farsta. Niclas Hjelm berättar om den matchen:
Farsta SK – SK Rockaden 2,5-5,5

Jag försökte med ett springaroffer för två bönder mot Thomas Engqvist i en stonewallställning. Svart måste göra Kg8-f7 och trots en dam på b3 och en springare på d5 finns det ingen avdragsschack som ger något speciellt. Jag trodde på mer än kompensation på flera sätt men i den fortsättning jag valde missade jag en mellanschack och var helt förlorad därefter. Rybka skakar dock på huvudet åt mitt offer (jag tänker på när Baloo skakar på huvudet åt Mowgli på julafton: "Var det där brummandet allt du kunde åstadkomma. Störtlöjligt.") och tycker att svart står lite bättre.

Även Kezli Ong spände bågen hårt mot Robert Bator och offrade kvalitet efter tio drag med Te1xe6 för att ge svart en dubbel e-bonde på en halvöppen linje och positionell kompensation. Det såg aldrig ut att bli något och Kezli förlorade till slut.

Oskar von Bahr spelade Svesjnikov mot Erik Blomqvist, och fick lida med en dålig svartfältslöpare och svårt att hitta motspel. Från min utsiktsplats vid brädet bredvid såg det ut som ett logiskt och bra parti från Erik sida, och med mattidéer på h7 eller på sista raden inkasserade han två bönder och en partipoäng.

Övriga fem partier lämnade aldrig jämviktszonen och slutade med odramatiska remier, undantaget Ingemar Svensk som vid något läge kunde ha kommit i brygga mot Anders Olsson.

En fullt logisk förlust med 2,5-5,5 mot ett stabilt Rockaden.

Niclas Hjelm

Komplett resultatredovisning från allsvenskan.