fredag 14 januari 2011

Helgguiden

Svenska elitserien och Wijk aan Zee – där är helgens absoluta höjdpunkter. För egen del tänker jag sitta vid ringside i Lund när serieledaren Lunds ASK tar emot SK Kamraterna i morgon lördag. Jag hoppas också på rapporter från andra elitseriematcher här på bloggen lördag kväll. Schackvänner rycker in och hjälper till med det. Det har annonserats direktsändning från matchen SS Manhem-Örgryte SK. Länken kommer självklart att finnas med under Direktsändningar i den oumbärliga högerspalten.

Lördag-söndag blir det också direktsändning från brittiska lagmästerskapet 4NCL och möjligen från någon match i danska elitserien. I Danmark kan det finnas en och annan svensk spelare vid brädena.

Beklagligtvis finns det inte någon svensk vid brädena när den stora schackfesten i Wijk aan Zee drar i gång lördag klockan 13.30. Men till glädje för den här bloggens besökare finns det svenskar på åskådarplats. Om tangenter, internetuppkopplingar, kameror och annat fungerar som det ska kommer det att märkas här på bloggen. Som framgår av startlistorna finns bland andra världens fyra högst rankade spelare med i A-turneringen. Wow.

När årets kanske starkaste turnering kommer att förgylla tillvaron ett par veckor framöver, så vill jag gärna tipsa om de bästa internethaken för dem som bara nöjer sig med det bästa. Här några säkra ställen:

Turneringshemsidan är förstås centralen för alla partier och resultat.

Chess Vibes. Holland är hemmaplan för Chess Vibes så det kommer säkert att bli massor av matnyttigt därifrån. Vi kan nog räkna med att Peter Doggers har videokameran på plats när världsstjärnorna visar sina partier i pressrummet.

Sjakkfantomet. När Magnus Carlsen är i farten brukar Sven Wisløff Nilssen kommentera hans partier utförligt.

GM-bloggar. Det finns flera intressanta länkar under GM-bloggar i högerspalten. Jon Ludig Hammer har redan publicerat ett inlägg om vilda djur i Wijk aan Zee. Förhoppningsvis kan vi också räkna med blogginlägg från andra deltagare som Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So och Mark Bluvshtein. Erwin L'Amis hustru Alina har också utlovat bloggning från evenemanget.

Listan med de bästa länkarna kommer att revideras och kompletteras efter hand.

Festivalen i Marianske Lazne (Marienbad) börjar i morgon. Lunds Jasmin Bejtovic spelar med i toppgruppen, en GM-turnering. Men innan dess ska han ju spela sista ronden i Prag Open idag.

* * * * *

Bengt Hammar berättade i söndags om en turnering på Barbados och nämnde en prepp i Grünfeldindiskt som han fick in mot turneringsvinnaren Delisle Warner. Här återkommer han om den:
Det verkar vara så att min lilla prepp inte är spelad förut, i varje fall inte på sådan nivå att jag kan hitta det på nätet. Jag visar början av partiet som är det som kan vara av intresse utom möjligen för dem som vill studera bristande slutspelsteknik, men det finns det ju många andra tillfällen till.

Delisle Warner – Bengt Hammar

Grünfeldindiskt (D 85)
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Sf3 0-0 8.Le3 c5 9.Tc1 Lg4 10.d5 Da5 11.Dd2
Det här är ju en välkänd ställning och man har provat diverse planer utan större framgång. Vit har fin statistik mot t.ex. planen f5 eller Sa6 eller först Lxf3. Det följande draget, som pattställer Lg4 och ser ut att förlora bonde eller tvinga svarts dam till det dåliga fältet a3, har jag haft på lut några år och fick nu äntligen tillfälle att prova.


11...e6!? 12.c4 Dxd2+
Det finns ett par exempel på det svaga 12...Da3 på nätet.
13.Sxd2 exd5 14.Lxc5(?)
Vit väljer att syna men ångrar sig snart.
14...Tc8 15.cxd5 Sd7 16.La3 Txc1+ 17.Lxc1 Tc8
Nu ser man svarts idé: på 18.Sb3 följer 18...Txc1+ 19.Sxc1 Lc3 matt och detta tema styr fortsättningen. Delisle såg plågad ut och började svettas.
18.La3 Tc3 19.h3
Efter långt betänkande finner vit det enda sättet att kämpa vidare. Nu var kanske 19...Lh5 bättre än partifortsättningen, men även denna ger svart klar fördel.
19...Txa3 20.hxg4 Txa2 21.Th3 Ta1+ 22.Ke2 Sc5 23.f4 g5 24.e5
Att ta på g5 var förstås hopplöst. Nu kommer äntligen tornet ut på bekostnad av en bonde.
24...gxf4 25.Tc3 b6 26.Sf3


Vit har gjort det bästa möjliga av sitt svåra läge, men står fortfarande sämre. Tyvärr fick han dock rädda sig till remi efter 52 drag.

Bästa hälsningar till alla kamraterna i Grünfeldklubben!

Bengt Hammar