fredag 21 januari 2011

Helgguiden

Spellokalen i Wijk aan Zee. Närmast ingången i den stora sporthallen spelar amatörgrupperna och i bortre delen är det dukat för de tre GM-grupperna. Foto: Calle Erlandsson

Schackvärldens blickar är förstås riktade mot Wijk aan Zee. Ska Viswanathan Anand vinna turneringen för sjätte gången? Är Magnus Carlsen världsetta när han lämnar Holland? Om drygt en vecka vet vi. Tills dess ska vi avnjuta ytterligare åtta ronder. Mmmm.

Det finns ytterligare några turneringar med stormästare som är värda uppmärksamhet. Det pågår starka nationella mästerskap i Armenien (Jerevan), Kroatien (Marija Bistrica) och Vitryssland (Minsk). Det är direktsändning från de två förra mästerskapen, vilket gör att länklistan i den oumbärliga högerspalten åter börja likna en hyfsad tv-tablå.

Mästerskapen i Jerevan och Minsk får mig att minnas gamla VM-matcher i Sovjetunionen av ett speciellt skäl. På bilder från dessa forntida VM-matcher kan man se att de använde stora demonstrationsbräden där pjäserna hängde på respektive fält. De flyttades med hjälp av en käpp. Jag har aldrig sett ett sådant demobräde i verkligheten och trodde att de hade försvunnit för länge sedan. Men ack nej, se bara denna bild från det pågående mästerskapet i Minsk:


Det är Andrej Zjigalko och Jurij Tichonov som sitter vid brädet. Foto från turneringshemsidan. Nästa bild är från Jerevan och där kan man se käppar lutade mot väggen.

Foto: www.armchess.am

Vad gäller armeniska mästerskapet så sköts starten upp sex dagar för att ge Zaven Andriasian chansen att tillfriskna och vara med. Jag har svårt att tänka mig den varianten i Sverigemästerskapet. Nils Grandelius krasslig? Då skjuter vi upp starten en vecka. Hej och hå.

Kan det vara så att Andriasian blev ett nationalhelgon när han vann junior-VM för fem år sedan? På bilden till höger letar han efter sitt startnummer på något som mer liknar en vinbutelj än en medicinflaska och får hjälp av turneringsledaren.

Komplett resultatredovisning med partifiler finns på länkar under Aktuella turneringar. Följande spelare leder respektive mästerskap:
Armenien: Hrant Melkumian och Arman Pashikian 2,5/3.
Kroatien: Ivan Saric och Ante Brkic 3,5/4.
Vitryssland: Andrej Zjigalko 7,5/9.

Dan Cramling vistas ibland i Brasilien och har också spelat flera turneringar där. För tillfället är han i Rio de Janeiro där han spelar med i en IM-turnering. De första fyra ronderna spelades förra helgen och andra delen avgörs denna helgen torsdag-lördag. Efter sex ronder är Dan i delad ledning på 4,5 poäng. Direktsändningslänk i högerspalten.

Den GM-turnering i Marianske Lazne som Jasmin Bejtovic spelar med i avslutas också i morgon lördag. Efter sju ronder har Jasmin fem remier och två förluster.

På hemmaplan arrangeras flick-SM i Göteborg denna helg. Det blir direktsändning därifrån.