tisdag 1 mars 2011

Dagens vackraste drag

Nana Dzagnidze svarade kanske för dagens vackraste drag. Foto: qatar2011.fide.com

Jag har fått en idé, men den fungerar bara om du och andra bloggläsare engagerar sig i det hela. Det handlar om skönhetsjakt, korandet av ”Dagens vackraste drag”. Det finns ju alltid en mängd drag att välja mellan i de olika direktsändningarna, och dessutom finns det ofta partifiler från andra pågående turneringar. Om det kommer flera förslag, vilket det förhoppningsvis gör, så agerar jag enväldig domare. Om intresset för den här idén är alltför ljum så plockas rubriken in på lagret eller slängs i soptunnan. Det är upp till dig och andra om det ska bli en fortsättning.

För att ge det glittrande projektet en flygande start har jag utsett ”Dagens vackraste drag” ur dagens produktion. Trumpetfanfar (denna länk leder till en ljudillustration och bör användas med försiktighet om natten) och jubel:

Antoaneta Stefanova – Nana Dzagnidze
Damernas GP-turnering i Doha, rond 7
Svart drar


Det är dubbelhot mot d4 och f4, så hur löser svart det problemet? Ny trumpetfanfar.
17...Txd5!! 18.Lxd4
Det påskyndar slutet. Efter 18.cxd5 Dxd5 med idén att slå av på g2 och spela Th5 har svart utmärkt kompensation för kvaliteten, men vit kunde åtminstone ha fortsatt att kämpa lite till.
18...Txg5 19.uppg.
Vit är fast i ett mattnät.

Okej, det behöver ju inte vara lika vackert som det varje dag, men gärna något ditåt. Mejla ditt förslag till mig, grahn1@gmail.com (det är en etta efter grahn), senast klockan 22 varje dag, så publicerar jag grannlåten framåt elva varje kväll. Och kommer det inga förslag imorgon så blir jag besviken. Gör mig inte besviken.

* * * * *

Inna Agrest är i delad ledning i Rijeka. Foto: www.cvijet-mediterana.com

Tvärnit för Pia Cramling idag i Doha, förlust mot Marie Sebag. Elina Danielian leder nu på suveräna 6,5 poäng av sju möjliga.

Samtliga partier från damernas GP-turnering i Doha genomspelbara.

Inna Agrest tog sin tredje raka vinst och delar ledningen i Rijeka. Det är för övrigt hälften av de tio deltagarna som delar ledningen på 3 poäng (av 4). Avslutningen i dagens parti var småputtrig:

Lora Kukic - Inna Agrest
Svart drar33...Lh4+! 34.Kxh4 Df4 35.Td8+ Kh7 36.Th8+!? Kxh8 37.Df8+?
Svart bör vinna även efter 37.Dd4+ och dambyte, men det är enda chansen för vit att kämpa vidare.
37...Kh7 38.uppg.

Hans Tikkanen jobbar på bra i Cappelle la Grande och har tätkänning med tre vinster och två remier.

Svenskarnas poängskörd efter fem ronder i Cappelle: Hans Tikkanen 4; Stellan Brynell, Axel Smith, Sebastian Nilsson, Mladen Gajic och Ellinor Frisk 3; Michael de Verdier, Fredrik Hansson och Samir Lejlic 2,5 poäng.