måndag 7 mars 2011

Stefan Winges VM-äventyr

I sin spalt i Svenska Dagbladet den 20 februari skrev Harry Schüssler om Stefan Winges avgörande parti i korr-VM mot chilenaren Guillermo Toro. Slutklämmen:
Vid en av dess jordbävningar drog sig Guillermo Toro ur en annan korrschacktävling och ska då tydligen enligt reglerna också strykas från den andre. Winge tillfrågades av tävlingsledningen om han ville utnyttja regeln, men meddelade då att han ville att partiet skulle fortgå. Detta sportsliga besked kan ha kostat en VM-titel.
Vad hände egentligen? Kunde Stefan rent formellt ha krävt vinst av partiet mot Toro? Jag skickade frågan vidare till Stefan, som gav följande svar:
Det stämmer såtillvida att Toro rent formellt inte var tillåten att fortsätta vårt parti, eftersom han hade dragit sig ur den andra VM-finalen (för övrigt den VM-final som Ralf Åkesson spelar i just nu). Eftersom jag var helt inställd på att spela vidare mot Toro, så var det det jag förordade när tävlingsledningen frågade hur jag ställde mig i frågan. Eftersom Toro och även Lehikoinen accepterade detta, så beslutade tävlingsledningen att göra ett undantag från reglerna och låta partiet fortsätta.

Jag får lov att erkänna att jag aldrig riktigt satte mig in i vad som hade hänt om jag vägrat fortsätta partiet, det var inget allvarligt alternativ för mig. Jag antar att partiet då hade gått till avdömning men jag är inte helt säker. Om det hade blivit avdömning så har jag ingen aning hur den domen skulle ha blivit. Det formella beslutet om att fortsätta partiet kom efter svarts 89:e drag.


Det känns som om det skulle ha varit 50/50 chans om det skulle dömts som remi eller vinst för mig.

Stefan Winge