söndag 8 maj 2011

Gelfand och Kamsky till semifinal

Boris Gelfand är klar för semifinalomgången i kandidatmatcherna. Foto: www.russiachess.org

Av de sexton partierna i första omgången i kandidatmatcherna slutade fjorton med remi. De två som svarade för vinsterna, Boris Gelfand och Gata Kamsky, är klara för semifinalerna, medan övriga två matcher går till särspel imorgon med snabbschack och eventuellt blixt.

Ska man av utgången i matchen Topalov-Kamsky dra slutsatsen att det är bättre att spela en tuff turnering som slutar en vecka före matchstart i Kazan (Kamsky) än att vila i ett halvår (Topalov)?

Levon Aronian – Alexander Gristjuk 2-2
Sjachrijar Mamedjarov – Boris Gelfand 1,5-2,5
Vladimir Kramnik – Tejmur Radjabov 2-2
Veselin Topalov – Gata Kamsky 1,5-2,5


* * * * *

I veteranernas Lag-EM leder Ryssland efter dagens rond en matchpoäng före Israel, Montenegro och Danmark. Heja Danmark! De åtta spelarna i de svenska lagen har alla en prestationsranking bättre än deras rankingtal. Synd bara att det inte räcker till inblandning i tätstriden.

Dagens tolv direktsända partier slutade alla remi, de flesta utan strid. Jag väljer att i stället hämta en partiställning från fjärde ronden:

Salvador Lluverol, Katalonien – Yair Kraidman, Israel
Svart drar


35...Txd4!
Det bygger på att springaren vill till f4.
36.Txc6 Tdxf4! 37.exf4 Sxf4 38.uppg.

* * * * *

Pia Cramling spelade remi i andra ronden i Tbilisi, medan Nils Grandelius förlorade i femte ronden i Sarajevo, allt i direktsändning. Nja, nja. Leif Gunnarsson slutade på 4 poäng (av 9) i Bad Sooden-Allendorf, och där segrade Juri Ljubarskij på 7 poäng.