fredag 20 maj 2011

Helgguiden

Franca Dapiran startar schackuret i kandidatfinalen. Foto: www.fide.com

Jag har tidigare höjt Lido Adriano Open till skyarna. Det handlar då om den mysiga italienska orten vid Adriatiska havet, hotellet, maten, spelformen, betänketiden, spelprogrammet (rondstart kl 15) etc. Det var första gången jag spelade med tidstillägg efter varje drag. Betänketiden var 40 drag på nittio minuter och sedan en halvtimme extra för resten av partiet samt alltså trettio sekunders tillägg efter varje drag. Nu har jag förstått att denna utmärkta betänketid har blivit internationell standard. Den gäller också vid sommarens SM i Västerås i alla sanktionerade klasser. Alldeles utmärkt.

Vid turneringen i Lido Adriano noterade jag dessutom att det var en mycket bra turneringsledare, lugn och kunnig. Jag kan inte påstå att jag är överraskad när jag nu ser att hon är biträdande domare vid kandidatmatcherna i Kazan. Jag talar om italienskan Franca Dapiran. Se där, anledningen till att jag valde att illustrera den här Helgguiden med bilden ovan. Den påminner mig på något sätt om sköna dagar i Italien.

Det finns en del som talar för Alexander Gristjuk i kandidatfinalen. Han har bra statistik mot Boris Gelfand i tidigare möten och i Kazan har han redan slagit ut världstrean Levon Aronian och världsfyran Vladimir Kramnik. Men det känns ändå lite konstigt att tänka sig Gristjuk som en VM-utmanare. Han är rankad tolva på Fide-listan och har nog ägnat lika mycket tid åt poker som åt schack på senare år. Han kom alltså till Kazan som reserv för Magnus Carlsen. Nog för att det har fattats konstiga beslut av Fide genom åren, men det blir nog inte så att reserven får återgå till bänken om den ordinarie spelaren (Carlsen) plötsligt vill ställa upp i den där VM-matchen mot Viswanathan Anand nästa år ...

Det är knappt tre veckor kvar till Sigemanturneringen. Alexei Shirov kommer till Malmö och håller på att göra god reklam för sig i Lublin. Där leder han på 4/5 med två ronder kvar. Sergej Zjigalko är en halv poäng efter honom på andraplatsen. Deras inbördes möte är redan avklarat:

Sergej Zjigalko - Alexei Shirov
Svart drar



24...Txa2! 25.f6?
Ömsesidiga mattangrepp, men efter partidraget går det snabbt utför för Zjigalko. Bästa chansen var att anta offret, men efter 25.Kxa2 Da8+ 26.Kb1 Da3 27.Sc5 b3 28.Tg2 Dxc5 har svart bra kompensation för kvaliteten.
25...Dc8! 26.Tc1
Det var pest eller kolera. Pestvarianten: 26.Kxa2 Dc2+ 27.Ka1 Ta8+.
26...Da6 27.Dxb4 Txh2 28.Tc2 Txc2 29.Kxc2 Da2+ 30.uppg.
Efter 30.Kd1 Db1+ ryker ju tornet.

Jonny Hector och Hans Tikkanen laddar upp inför Sigemanturneringen med Copenhagen Chess Open i Ballerup, en förort till Köpenhamn, där de är topprankade. Tre ronder är spelade och båda har tappat var sin halva, Jonny mot Jacob Sylvan och Hans mot Philip Lindgren.

Jens Ove Fries Nielsen hade inte mycket att glädja sig åt i Schackstudions GM-turnering. Det har gått bättre i Ballerup så här långt.

Jens Ove Fries Nielsen – Torill Skytte
Vit drar



Jens Ove fann ett läckert sätt att låta springarparet ta hand mattsättningen: 41.Df7+! uppg.

Min plan var att åka över och följa turneringen på plats i helgen men det blir ingenting med det. Korrschack nr 2 är på gång och jag vill bli klar att lämna över det till tryckeriet på måndag. Ordning och reda. Sedan är det bara lite drygt en vecka kvar till veteranturneringen i Täby ...