söndag 13 november 2011

Tysklands guld

Tyska guldlaget. Tränaren Rustam Kasimdzjanov höjer pokalen. Foto: euro2011.chessdom.com

Grannen Stellan har kommit hem och vi snackade lite om hur det hade varit borta i Porto Carras. När de svenska spelarnas prestationer kom på tal påpekade lagkapten Stellan att man bör väga in färgfördelningen för respektive lagmedlem. Pontus Carlsson hade den högsta prestationsrankingen, Daniel Semcesen den lägsta. Men då bör alltså framhållas att Daniel hade fem svarta partier och två vita, medan Pontus hade sex vita och två svarta.

På tyska hemsidor har guldet i Lag-EM jämförts med guldet i fotbolls-VM 1954. Lika överraskande. Förutom de fem spelarna har man hyllat tränaren Rustam Kasimdzjanov, som ju också är världsmästare Anands sekundant. Säkert hade han med sig ett och annat guldkorn som blev över efter senaste VM-matchen.

Det har varit full rulle i allsvenskan idag. Till alla som har förlorat sina partier denna olycksaliga dag kan jag bara säga: jag vet hur det känns. Jag åkte över till Rødovre och fick ett puts av Oksana Vovk i matchen mellan Damhus och Brønshøjs andralag. Det gjorde ont. Partiet kan sammanfattas ungefär så här: hon spelade bättre än jag.