torsdag 5 januari 2012

Fyra kan komma ifatt

Linus Johansson är den största positiva svenska överraskningen i Rilton Cup. Foto: Peter Halvarsson

Efter vinsten mot Eduardas Rozentalis i näst sista ronden i Rilton Cup har Alexander Sjimanov en poängs försprång till närmaste förföljare inför dagens slutrond. De som kan komma ikapp är Slavko Cicak, Dragan Solak, Sergej Ivanov och Bartosz Socko. Kommer Ivanov göra ett vinstförsök med de vita pjäserna mot Sjimanov? En snabb remi ligger nog närmare till hands.

På de tio toppborden i sista ronden är det bara en spelare som inte har någon internationell titel. Det är Linus Johansson, rankad 56:a i deltagarlistan. Oberoende hur det går för honom i sista ronden mot Lars Karlsson har Limhamnsjunioren gjort strålande ifrån sig med en prestationsranking på 2518 så här långt. Han har hittills mött fyra stormästare med resultatet två vinster och två remier. Bara en sån sak.

Bland dem som har anledning att vara besvikna efter vistelsen i Stockholm finns elfterankade GM Allan Stig Rasmussen. Han har haft en rätt eländig turnering och det kan åttonde rondens kuriösa miniatyr inte ändra på i någon högre grad.

Johan Henriksson - Allan Stig Rasmussen
Engelskt (A 30)
1.Sf3 c5 2.c4 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 g6 5.b3 Lg7 6.Lb2??
6.e3 var nödvändigt.
6...Sxd4 7.uppg.


På 7.Lxd4 Da5+ 8.Sc3 följer 8...Dxc3+!. Ouch.

Partierna från Rilton Cup finns genomspelbara – länk under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten. Där har jag för övrigt också lagt in flera nya länkar under Kommande schackevenemang. Om man skulle ta och spela med i en turnering i vår … Hade det arrangerats en andra turnering i Lido Adriano hade jag inte tvekat en sekund att åka dit, men det verkar som om denna filial till schackspelarnas paradis inte tänker följa upp fjolårets lyckade premiär.