torsdag 12 januari 2012

Topalov och Europacupen

Veselin Topalov är på väg tillbaka in i hetluften. Foto: Chess-news.ru

Europacupen för klubblag har arrangerats alltsedan 1956 med ojämna intervaller och med olika system. De senaste åren har det varit öppna mästerskap, senast i Rogaska Slatina med 62 lag i den öppna klassen. Om ECU-presidenten Silvio Danailov får sin vilja igenom kommer systemet att ändras redan i år. Han vill att det hela i stället avgörs i en elitdivision med åtta lag, med övriga lag i en schweizerdivision med upp- och nedflyttning av två lag. Det beskedet gav han nyligen då han besökte Azerbajdzjan.

Danailov och Veselin Topalov var där som bröllopsgäster när Tejmur Radjabov gifte sig, men de hade också ett annat ärende. Topalov skrev under ett kontrakt för klubben SOCAR, som han kommer att representera i Europacupen. SOCAR har höga ambitioner. Laget var topprankat i Rogaska Slatina, men fick nöja sig med andraplatsen efter Sankt Petersburg. Till nästa gång förväntas laget ställa upp med Tejmur Radjabov, Sjachrijar Mamedjarov, Veselin Topalov, Alexander Gristjuk, Gata Kamsky och Emil Sutovsky samt två spelare från Azerbajdzjan. Topalov har för övrigt bara varit med i Europacupen en gång tidigare och då representerade han Bosna Sarajevo.

Topalov spelade knappt något under fjolåret, enligt Danailov på grund av bristande motivation. Nu är tydligen lusten tillbaka, Topalov ställer ju upp i Wijk aan Zee. När han fick en inbjudan dit i fjol ställde han orimliga ekonomiska krav, uppenbarligen ett sätt att tacka nej. Då fanns det en fnurra på tråden mellan kontroversielle Danailov och de holländska arrangörerna. Den uppstod efter ett par incidenter. Danailov misstänktes ha lämnat signalmeddelanden till Topalov – sannolikt en ogrundad anklagelse – och Danailovs adept Ivan Cheparinov vägrade ta Nigel Short i hand. Nu tycks såren vara läkta.

Om det går bra för Topalov i Wijk aan Zee kommer Danailov förmodligen försöka få kandidatturneringen till Bulgarien. Värdnationen har en friplats och det är förstås där Topalov kommer in i bilden.

* * * * *

I Chennai avslutade Yu Ruiyuan med en kampremi och det visade sig räcka till en odelad förstaplats. Han tog 9 poäng på de elva ronderna. Henrik Danielsen avslutade med en förlust och kom på 39:e plats med 7 poäng.

Det har som synes dykt upp en ny direktsändningslänk i d.o.h. Den leder till det starka armeniska mästerskapet i Jerevan. För startfält och poängplockning – se länken under Aktuella turneringar.