onsdag 7 mars 2012

Ner på jorden

Nana Dzagnidze gapade över för mycket. Foto: eiwcc2012.tsf.org.tr

Jag kan tänka mig att Nana Dzagnidze dök upp till dam-EM i ett glädjerus efter att ha höstat in ett saftigt förstapris i snabbschackturneringen i Tbilisi. I så fall kom hon nog ner på jorden i gårdagens rond i Gaziantep:

Nana Dzagnidze – Daria Tjarotjkina
Vit drarEfter 31.dxe5 och avbyten skulle remi ligga nära till hands, men Dzagnidze ville ha mer. Tankarna gick i den här riktningen: skulle man inte kunna norpa b7-bonden innan man tar tillbaka pjäsen? Dzagnidze slog till.
31.Dxb7? Tb8 32.Dxd5 Lc7!
Oooops. Den tilltänkta måltavlan flyttar på sig. Det handlar om vits svaghet på första raden. Det var ett ödesdigert bonderov, vit får inte tillbaka pjäsen. 33.Txe6 faller ju på 33...Tb1+ 34.Lf1 Dh2 matt.
33.Td1 Tbe8
Med matthot på e1.
34.Tcc1 Dh2+ 35.Kf1


35...Te1+! 36.uppg.
Just det, springaren var beredd att sätta matt.

Efter fem ronder har Marie Sebag fått sällskap på förstaplatsen av Cristina-Adela Foisor och Thanh Trang Hoang på 4,5 poäng.

* * * * *

Det vimlar som synes av direktsändningslänkar i den oumbärliga högerspalten, det är mycket nu. I damturneringen i Rijeka ligger Inna Agrest på andra plats efter fem ronder en poäng efter Mirjana Medic. I Reykjavik Open fick Christin Andersson övermäktigt motstånd i första ronden: världssjuan Fabiano Caruana. Efter fem ronder i Cappelle la Grande har Eksjöspelarna Jasmin Bejtovic, Michael de Verdier och Christopher Krantz 2,5 poäng.