fredag 11 maj 2012

Första VM-partiet

Det finns en glasvägg mellan scenen och publiken för att minska risken för störningar. Det är ett speciellt glas som gör det lättare för publiken att se spelarna än omvänt. Foto: moscow2012.fide.com

Det var svårt med parallellkörning mellan Sigemanturneringen och VM-matchen, men lyckligtvis ligger videon från VM-partiet kvar på den officiella hemsidan. Efter besöket på Hipp kunde jag dra hem och kolla videon, och den kan jag livligt rekommendera. I Moskva är det Dirk Jan ten Geuzedam, chefredaktör för New In Chess Magazine, som är studiovärd. Den här gången var Nigel Short expertkommentator och dessutom dök Sergej Karjakin upp under partiet och hade synpunkter. Det var tiofalt bättre än hockeymatchen Sverige-Ryssland på TV4.

I första VM-partiet överraskade Boris Gelfand med att försvara sig med Grünfeldindiskt. Med tanke på att det finns Grünfeldspecialister som Rodshtein och Huzman bland hans sekundanter, så var det kanske inte helt oväntat för Vishy Anands läger. Short och ten Geuzedam spekulerade i vem som hade preppat bäst och när Karjakin dök upp kom han med en möjlighet som inte luftats i det tidigare resonemanget: han trodde helt enkelt att Anand hade glömt sina förberedelser i den uppkomna varianten. Det har ju när allt kommer omkring sannolikt inte varit hans huvudspår i förberedelserna. Vad Karjakin antyder är alltså att dessa superstormästare är mänskliga. Det är ju trots allt som en plausibel tanke.

Det blev ett kort men innehållsrikt remiparti. Det spekulerades i att Gelfand stod lite bättre i slutställningen, men funderingar i den vägen viftade han bort i den efterföljande presskonferensen. Där verkade båda spelarna för övrigt mest angelägna om att avsluta och komma därifrån. Begripligt. Den korta presskonferensen finns också med i videofilmen. Se den!

VM-guide
Första VM-partiet finns utförligt kommenterat på olika sajter. Här skulle jag vilja rekommendera dig att kolla kommentarerna av Nigel Short (officiella hemsidan), Arkadij Naiditsch (Chess Bomb) och Sergej Sjipov (Chess in Translation). Bloggare med intressanta inlägg på plats i Moskva: Eric van Reem.

Imorgon klockan 13 är det dags för andra akten.