tisdag 18 september 2012

Damernas GP-turnering i Ankara

Det var upplagt för Ju Wenjun i dag. Foto: ankara2012.fide.com

En ständigt återkommande fråga: när bör man ge upp? Det finns spelare som är väldigt snabba med att kasta yxan i sjön medan en del andra skamlöst fortsätter i fullständigt tröstlösa ställningar. För många år sedan råkade jag ut för en motståndare i Politiken Cup i Nørrebrohallen – det var på den tiden - som tillhörde den senare kategorin. Jag pendlade från Malmö och ville bara få slut på det hela och komma hem. Mina drag var rätt självklara och jag utförde dem snabbt. Motståndaren tänkte däremot djupt även om det bara fanns ungefär ett rimligt svarsdrag. Ettan inkasserades och jag kunde vända hemåt.

Efteråt fick jag ett tips från Jonny Hector på hur man bör agera i sådana fall. Man ska inte kasta i väg de till synes självklara dragen utan spela omsorgsfullt i alla lägen för att få motståndaren att förstå att han eller hon inte kan räkna med några oöverlagda drag. Det kan få motståndaren att snabbare inse det hopplösa i företaget och inte dra ut på eländet.

Efter att ha inlett damernas GP-turnering i Ankara med två nollor satt Monika Socko med ett rätt hopplöst slutspel i dag i tredje ronden. Många hade nog övervägt att ge upp om de haft hennes ställning, men hon kämpade på. Och det var inte någon snörrät väg till vinst. Ju Wenjun hade rätt gott om betänketid och hade nog räknat in vinsten i den här ställningen:

Monika Socko – Ju Wenjun
Svart drar


69...f3 70.gxf3
Efter 70...Dxf3+ är det lätt för svart att undgå remischackar, men Wenjun tyckte sig ha sett något direkt avgörande.
70...Ld5?


Socko har inte någon schack på b8 eller på diagonalen mot g8. Inför hotet 71...Lxf3+ hade Wenjun nog räknat med att Socko äntligen skulle ge upp. Men Socko fortsatte:
71.Dh8+!!
Det måste ha kommit som en chock för Wenjun, som uppenbarligen hade missat pattmöjligheten.
71...Kf7 72.Df6+ Kg8
Eller 72...Ke8 73.De7+.
73.Dh8+ Kf7 74.Df6+ Kxf6 patt

Efter tre ronder är Ruan Lufei ensam om full pott.

Alla partier från Ankara genomspelbara (fast länk under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten).