söndag 9 september 2012

OS i Istanbul – rond 11

Dagens toppmatch: Kina mot Ukraina med Wang Hao och Vasilij Ivantjuk närmast kameran. Ukraina vann med 3-1. Foto: chessolympiadistanbul.com

I mitten på 1990-talet arrangerade jag Granbyblixten hemma i mitt vardagsrum. Det fanns en A-grupp med alltifrån stormästare och neråt, och en B-grupp med icke-klubbspelare, mest schackspelande kolleger från Sydsvenskan. Turneringen fick sitt namn efter Granby, som jag beskrev här. Det brukade vara ett tjugotal spelare sammanlagt vid brädena. Bland dem som ibland dök upp fanns en ung grabb vid namn Giovanni. Hans mamma hade träffat en svensk man i Sao Paulo, gift sig med honom och flyttat till Malmö. Giovanni och hans lillebror hade hängt med till Sverige.

Bröderna gick med i Limhamns SK och Giovanni fick chansen att vara med i Sigemanturneringen 1995. Han kom sist, Stellan Brynell näst sist. Efter ett par år i Malmö återvände Giovanni Vescovi till Brasilien. Nu är han 34, familjefar, jurist, stormästare och Brasiliens näst högst rankade spelare. Självfallet ville han vara med i sista ronden i Istanbul när Sverige stod på menyn. Säkert hälsade han hjärtligt på sin gamle klubbkamrat Stellan, men jag tror inte att de tog sig tid att resonera igenom vad som egentligen hände i den där Sigemanturneringen för sjutton år sen. Och jag tror inte att de samtalade på svenska, även om det på denna wikipediasida står att Giovanni behärskar det språket.

Brasilianarna var säkert nöjda med upptakten, remi i ett av svartpartierna, Alexander Fier mot Emanuel Berg. Vad som sedan följde måste ha kommit som en chock:

Gilberto Milos – Pontus Carlsson
Vit drar


Vit måste spela 25.e4!? och kampen fortsätter. I stället följde
25.Df3?? Dh1+!! 26.uppg.
Det är klappat och klart: 26.Lxh1 Sh2+ 27.Ke1 Tg1 matt. Pontus, tidigare dumheter i Istanbul är förlåtna.

I det läget satt Sveriges två säkraste kort i detta OS kvar med sina partier och ingen av dem verkade ha problem. Nils Grandelius satt tvärtom med en lovande ställning. Partiet mellan Giovanni Vescovi och Hans Tikkanen slutade remi, och Nils satte kronan på verket:

Nils Grandelius – Rafael Leitao
Svart drar


33...Dc4 är enda chansen men det är rätt tröstlöst i långa loppet. En säkert modstulen brasilianare valde i stället något som genast förlorade.
33...Dc6? 34.Df4 Lf7
Eller 34...Dc5 35.Df6.


35.e6! uppg.
Det är forcerat: 35...Dxe6 36.Dd4 med matt.

Seger med 3-1, en hjältematch. Det är oerhört lägligt att förlägga en sådan match till sista ronden. Danmark avslutade för övrigt också med en hjältematch: 3-1 mot Georgien.

Sverige kom på sextonde plats, Danmark på artonde. OS-guld till Armenien med Ryssland som tvåa och Ukraina som trea.

Sverige – Brasilien 3-1
Nils Grandelius – Rafael Leitao 1-0
Hans Tikkanen – Giovanni Vescovi remi
Emanuel Berg – Alexander Fier remi
Pontus Carlsson – Gilberto Milos 1-0

De fyra partierna genomspelbara.

Axel Smiths fortlöpande matchkommentarer finns på landslagsbloggen.

Vi drar en tystnadens slöja över damlagets avslutande match.

Sverige – IPCA 0,5-3,5
Inna Agrest – Galina Melnik remi
Christin Andersson – Nadezda Zykina 0-1
Emilia Horn – Elena Kurochkina 0-1
Angelina Fransson – Marina Kaydanovich 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

Ryssland segrade med Kina på andra och Ukraina på tredje plats. Sverige slutade på 88:e plats.