torsdag 4 oktober 2012

Boris Spassky åter i Moskva

Boris Spassky i tisdags. Foto: Irina Stepaniuk

I tisdags ställde Boris Spassky upp för en intervju för en rysk tv-kanal och Whychess redaktör Vlad Tkachiev. Han talade om sitt hälsotillstånd, sina familjeproblem och sin flytt till Moskva. Videon och en utskrift av den på engelska finns här.

Spassky, som fyllde 75 år den 30 januari, fick tillåtelse att emigrera från Sovjetunionen till Frankrike 1976, och har nu flyttat tillbaka från Paris till Moskva, där han för tillfället befinner sig på ett sjukhem. Senast jag såg Spasskij var i samband med Sigemanturneringen i Malmö 1998. Nu ser jag en gammal man komma in med krycka och mödosamt sätta sig i intervjustolen. Det är fjärran från den skojfriske världsman som uppträdde på Hipp. Det känns sorgesamt att hans liv har tagit en sådan vändning.

Spassky nämner att han är halvklar med sin självbiografi. Den har varit halvklar i decennier och frågan är om vi någonsin kommer att få se den i tryck. Min bok om kandidatsemifinalen Spasskij-Larsen, Malmö 1968 lär vara klar att lämna över till tryckeriet i december. 2012.

* * * * *

Löven singlar ner och vid den tiden brukar Allsvenskan åka uppåt i den oumbärliga högerspalten (med Nationella lagmästerskap i släptåg). Där finns länken till resultatredovisningen, som uppdateras under rondernas gång. Klicka på respektive match och du får de individuella resultaten efter hand.

Höstsäsongen i elitserien startar i morgon i Göteborg och Malmö. Det blir direktsändningar.

Rond 1 fredag
SK Rockaden Umeå – Lunds ASK
Burgsvik Alva SK – Västerås SK
Limhamns SK – Eksjö SK
SS Manhem – Örgryte SK

Matchen SK Rockaden Stockholm – SK Team Viking spelas senare under säsongen. Räkna med hårdbevakning av helgens matcher här på bloggen.