fredag 19 oktober 2012

Grandelius och Brynell i Holland

Nils Grandelius öppnade med en etta i Hoogeveen. Foto: Calle Erlandsson

Nils Grandelius är andrerankad efter Erwin L'Ami i den öppna turnering i Hoogeveen som startade idag. Stellan Brynell, Linus Johansson och Philip Lindgren är också med och alla fyra började med vinster.

Nils Grandelius – Adrian Clemens
Vit drar


De flesta av oss amatörer hade väl norpat d5-bonden direkt och försökt efter bästa förmåga att gneta hem slutspelet med merbonden. Men Nils är slugare än så. Bonden kan vänta. Det finns en del taktiska möjligheter som förtjänar att testas innan man nöjer sig med slutspelet.
37.Dd7 De5 38.Tc8+ Kg7 39.Dd8 De4+?
Efter 39...Kh6 40.Df8+ Dg7 41.Dd6 får svart hur som helst ta farväl av d5-bonden, för 41...Td3 faller på 42.Tf8 med planen Df4+ följt av Txf7.
40.Kh2 uppg.


Det är matt på gång.

Som framgår i den oumbärliga högerspalten under Aktuella turneringar börjar dubbelrondiga Krongruppen med Hikaru Nakamura, Anish Giri, Sergei Tiviakov och Hou Yifan på söndag.

* * * * *

Nu är Jens Kristiansen ensam i topp i Ålborg med två ronder kvar att spela. Idag gick det undan:

Jens Kristiansen – Per Andreasen
Svart drar


Det hotar 23.Txb6+! axb6 24.Da8+ Kc7 25.Db7 matt. Det finns inte någon hållbar parad. Men Dc7 tar väl bort vits lust att slå på b6. Nja …
22...Dc7 23.Txe7! Dxe7 24.Txb6+! uppg.
På 24...axb6 25.Da8+ Kc7 följer 26.Da7+ Kd6 27.Da3+. Ouch.

Jens Kristiansen – minns att jag tippade honom som vinnare av turneringen – leder på 4,5 poäng, en halv före trion Oleg Tjernikov som han möter imorgon samt Christian Hess och Jens Kølbæk.

* * * * *

Fler godbitar i direktsändning: de två första ronderna i tyska Bundesliga lördag-söndag.

* * * * *

Det var Sveriges tur att arrangera Nordiska mästerskapet nästa år, men den planen sprack som bekant. Nu blir det i stället så att Danmark – genom Køge Kyst Skak Alliance – tar hand om öppen klass (oktober?) och veteranklassen (Bornholm i september), medan Island anordnar dam-NM. Det lär snart bestämmas speldatum för dessa tre turneringar.

Det måste framhållas att arrangören Bornholms Skakklub, som alltså tar hand om veteranernas NM, är den enda danska schackklubb som har fast länk till denna blogg. Förvånande men sant. Per, räkna med mig när det drar ihop sig i september. Klubbarna på hugget finns listade under Schackklubbar som har fast länk till denna blogg i d.o.h.

* * * * *

Calle Erlandsson frotterar sig med en tågkonduktör någonstans i Europa. Det föreligger inte någon slutrapport från Calle från den centraleuropeiska tågturnering som han var med i.