fredag 11 januari 2013

En hektisk schackhelg

Magnus Carlsen tidigare i dag vid invigningen i Wijk aan Zee. Foto: tatasteelchess.com

Det har varit relativ stiltje på turneringsfronten efter Rilton Cup, men den här helgen kan bli en av årets livligaste. I dag var det invigning i Wijk aan Zee och vi fick lottningen för morgondagens rond 1. I A-gruppen bjuds det bland annat på Magnus Carlsen-Fabiano Caruana, Vishy Anand-Hikaru Nakamura och Levon Aronian-Loek van Wely. I B-gruppen har Nils Grandelius svart mot Maxim Turov. Det kommer att bli många högtidsstunder de kommande veckorna, och vi tänker ge dig dagliga rondreferat. Ingemar Johansson och jag turas om, och Calle Erlandsson finns på plats i Wijk aan Zee med sin kamera. Dessutom hoppas jag på en och annan rapport/sms från schackturisterna Bengt Kvisth och Johan Sigeman.

Hemmavid handlar det om allsvenskan och det är spel i elitserierna i både Danmark och Norge. I dag såg vi i direktsändning Hans Tikkanen (remi) och Axel Smith (vinst) spela för Kristiansund mot Bergen. Här är resultatredovisning (klicka på rond 4) och du får mer på Bergensjakk.

I Prag Open stod svenskkvartetten på 8-0 efter två ronder, men det var matematiskt omöjligt att de skulle stå på 12-0 efter tre ronder. I dagens rond spelade nämligen Christopher Krantz med kompisen Michael de Verdier, och det blev remi. I direktsändningen kunde vi se Mladen Gajic förlora och Jasmin Bejtovic spela remi. Missa inte Jasmins bloggrapporter från turneringen. Simen Agdestein håller stilen: tre vinster.

Inte nog med allt detta, dessutom börjar ett av världens starkaste nationella mästerskap i morgon: armeniska mästerskapet i Jerevan. Nu saknas i och för sig de flesta av dem som var med och tog OS-guld i Istanbul i fjol. Levon Aronian och Sergei Movsesian är engagerade i Wijk aan Zee. Tigran Petrosian var reserv i OS-laget och bidrog då med 2,5 poäng på sina 3 partier. Han vann mästerskapet i fjol och är topprankad i Jerevan.

Det finns ännu fler evenemang att skriva om denna hektiska helg, men det får jag återkomma till. Nu vill jag ha in det här inlägget före midnatt. Jo, förresten, hör gärna av dig om du får till det i allsvenskan.