tisdag 22 januari 2013

Wijk aan Zee – rond 9

Magnus Carlsen drar ifrån. Foto: Calle Erlandsson

Det är ett ganska grymt skådespel. Vi kan se Magnus Carlsen ha ett övertag motsvarande en femtedels bonde eller däromkring, för att tala datorspråk. Fördelen förstoras obevekligt efter hand tills motståndaren dukar under. I nionde ronden var det Hou Yifan som skulle upp på offeraltaret. Hon visade sinne för humor när hon valde att spela ovanliga Ponziani (1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.c3). Det var ju också Magnus öppningsval när han besegrade Pentala Haikrishna i rond 4. Partiet följde mallen. Här analyserar Magnus partiet! Nu har Magnus en poängs marginal till Vishy Anand, som spelade remi med Peter Leko.

Rondresultat A-gruppen.
Poängställningen i A-gruppen.


Sergei Movsesian leder B-gruppen. Foto: Calle Erlandsson

Efter att ha fått tre snytingar i rad (mot Arkadij Naiditsch, Jan Timman och Predrag Nikolic) blev det vilodag för Nils Grandelius och möjlighet till återhämtning. Om det varit en öppen turnering så hade motståndet sedan blivit något enklare, men så fungerar det sällan i B-gruppen i Wijk aan Zee. I dag skulle han upp mot en av turneringsledarna, Richard Rapport. Efter ett rivigt mittspel blev det avveckling till ett slutspel med olikfärgade löpare och lika bönder. Rapport hade ingen glädje av sitt lilla initiativ och höll kanske på lite väl länge i sina fåfänga försök att bryta dödläget. Fast varför inte? Det finns inte mycket till förströelse i Wijk aan Zee utanför spellokalen. Så får vi hoppas att Nils håller sig upprätt de sista fyra ronderna.

Medan Nils hade nollor i tabellen rond 6-8, så hade Jan Timman då idel ettor. Men även hans svit bröts:

Arkadij Naiditsch – Jan Timman
Svart drar


38...Sf6?
Springaren är på väg till e4 och det är ödesdigert. Han borde ha spelat 38...Se7 med sikte på g6 och sedan eventuellt e5, till exempel 39.Sb5 (39.Txc3 bxa3 följt av Sg6 och vits hot är avvärjda.) 39...Sg6 40.Sxc3 (40.Sxd6 Te3 och svart håller jämvikten.) 40...bxc3 41.Lxc3+ Kg8 42.h4 Tf5 och svart har läget under kontroll.
39.Sb5 Sfe4?
Rätt ner i ravinen, men att bara släppa d6-bonden är också rätt hopplöst.


40.Sxd6! uppg.
På 40...Sxd6 följer 41.Txc3! och det är matt i luften.

Rondresultat B-gruppen.
Poängställningen i B-gruppen.

Samtliga partier från grupp A genomspelbara.
Samtliga partier från grupp B genomspelbara.
Samtliga partier från grupp A-C, rond för rond, genomspelbara.
Magnus Carlsens blogg.