torsdag 28 februari 2013

Kampremi efter kampremi

Garri Kasparov och Genna Sosonko vid ringside i Zürich. Foto: chess-news.ru

Det har blivit mycket Reykjavik Open på sistone och för egen del har jag följt turneringarna i Zürich och Cappelle la Grande med ett halvt öga.

I Zürich Chess Challenge har det inför morgondagens slutrond noterats en vinst och nio remier. Men det har faktiskt varit kampremier, som i dag i Gelfand-Anand och Kramnik-Caruana. I det senare partiet fick Kramnik framtvinga remin med en lustig finess:

Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana
Vit drar


Svart pressar. Vits springare är offside och ett avbyte på g5 är inte särskilt lockande.
45.Te4! Dxe4
Efter 45...Da7 46.Tee1 Txa3 47.Sxg5+ hxg5 48.Dxg5 har vit ett rejält motspel.
46.Dxe4 fxe4 47.Tf7+ remi
Japp, evig schack.

Även om man inte behärskar ryskan så är det intressant att kolla på den här videon. Den är inspelad efter gårdagens möte mellan Vladimir Kramnik och Boris Gelfand. Som vi ser är Garri Kasparov på besök och han kommer med synpunkter i efteranalysen. Om det varit på den tiden han själv var aktiv så hade vi fått se en påstridig Kasparov, men nu visar han stor respekt för Kramnik och Gelfand. Vid ett tillfälle ser det ut som om Kasparov är på väg fram till brädet för att flytta en pjäs, men han hejdar sig. Kasparov spelar inte längre huvudrollen.

Ställningen inför sista ronden:
Caruana 3; Kramnik och Gelfand 2,5; Anand 2 poäng.

Partierna från Zürich genomspelbara.

I dag spelades sjunde ronden i Cappelle la Grande. Jag hade hoppats att få se grannen Stellan och övriga svenskar i direktsändningarna, men det har varit magert med den saken. Den ende som har fått chansen i kvintetten är Erik Blomqvist, som då förlorade mot ryske juniorettan Sanan Sjugirov (rond 3). Som framgår av tabellställningen finns Sjugirov nu med i den trio som leder med två ronder kvar. Svenskarnas poängskörd: Erik Blomqvist och Stellan Brynell 5; Sebastian Nilsson 4,5; Daniel Semcesen 4; Martin Lokander 3,5 poäng.