måndag 18 mars 2013

Kandidatturneringen – rond 3

Vasilij Ivantjuk följer sitt parti mot Levon Aronian från första bänkraden. Foto: london2013.fide.com

Det är första gången sedan Curacao 1962 som det arrangeras en kandidatturnering av det här slaget med direktkvalificering till en VM-match. Den gången påstod Bobby Fischer att kandidaterna från Sovjetunionen hade gaddat sig samman mot honom, att de spelade uppgjorda partier sinsemellan och la allt krut på honom. I London är sju av de åtta spelarna födda i forna Sovjetunionen, men att Magnus Carlsen skulle ens misstänka en sammangaddning finns inte på kartan. I det fallet har tiderna sannerligen förändrats. Och för att vara på den absolut säkra sidan finns det inte några möten mellan ryssarna (Gristjuk, Kramnik och Svidler) i de fyra sista ronderna.

I tredje ronden spelade Magnus Carlsen den i hans kretsar ovanliga Cambridge Springs-varianten i Damgambit mot Boris Gelfand. Det syntes på klockan att Gelfand var ute på bristfälligt rekad terräng. Carlsen hade en ställning med praktiska chanser som han var nöjd med. Han kunde mala på i sedvanlig stil, och till slut uppenbarades chansen när Gelfand räknade fel och gjorde ett ödesdigert damavbyte:

Boris Gelfand – Magnus Carlsen
Vit drar


Gelfand menade att han hade haft chanser att hålla ställningen med 47.Db7 eller 47.Dc6. Carlsen menade att svart ändå hade praktiska chanser.
47.Dxd8+? Sxd8 48.Kf3 a4 49.Ke4 Sc6


När Gelfand bytte dam räknade han med att kunna hålla remi med 50.Kd5. Nu upptäckte han att det skulle besvaras med 50...a3!, till exempel 51.Lc1 Sa5 följt av Sb3.
50.Lc1 Sa5 51.Ld2


51...b3 52.Kd3 Sc4!
Två sådana förbundna fribönder tillåter en del krumsprång.
53.Lc3


53...a3
Inte 53...b2? 54.Kc2 a3 55.g4! Se3+ 56.Kb1 Sxg4 57.e6 fxe6 58.Lb4 med remi.
54.g4 Kh7 55.g5 Kg6!


Ett läckert dragtvång. Löparen kan inte längre bevaka både b2 och d2.
56.Ld4 b2 57.Kc2 Sd2


58.uppg.
Carlsen är obeveklig när han väl får chansen.

På presskonferensen efteråt fick Magnus bland annat frågan om han hade några planer för måndagen, den första fridagen. Han sa något om att han kanske skulle besöka en dansk restaurang i London som han hade hört talas om. Så log han och tittade bort mot sekundanten Peter Heine Nielsen. Därifrån kommer tydligen både teori- och restaurangtips.

Vasilij Ivantjuk skulle göra sjutton drag på tre minuter i en mycket komplicerad ställning mot Levon Aronian. Det gick inte. Liksom igår förlorade Ivantjuk på tid. Han har en halv poäng efter tre ronder och förklarade att han skulle försöka koppla bort schacket på fridagen, när han fyller 44.

Peter Svidler spelade Sämischvarianten i Kungsindiskt mot Tejmur Radjabov och var mycket nöjd med att han hade glädje av sin prepp. ”Äntligen fick jag upp en ställning efter tio drag som jag kände igen.” Svidler fullföljde i god stil och segrade.

Partiet mellan Vladimir Kramnik och Alexander Gristjuk resulterade i tredje rondens enda remi. Kramnik fick dålig utdelning på en bra prepp.

Ställningen efter tre ronder:
Aronian 2,5; Carlsen och Svidler 2; Gristjuk, Kramnik och Radjabov 1,5; Gelfand och Ivantjuk 0,5 poäng.

Partierna genomspelbara.