söndag 4 augusti 2013

Sista ronden i Dortmund

Mickey Adams vann säkert i Dortmund. Foto: chess-news.ru

INGEMAR JOHANSSON:
Det blev inte så mycket bevänt med slutstriden i Dortmund. Vladimir Kramnik besegrade visserligen Fabiano Caruana igår, men mot ledaren Mickey Adams lät han sig idag nöja med remi efter 14 drag och engelsmannens slutseger var därmed i hamn. Efteråt betecknade Kramnik segern som välförtjänt: “Inte för inte har Adams varit en av världens starkaste stormästare de senaste 20 åren”, sa han bland annat.

För Fabiano Caruanas del har turneringen varit en stor missräkning och idag kunde det ha slutat än värre om inte Daniel Fridman som svart hade misshandlat en lovande fransk bondestruktur. Wang Hao vann ett svajigt parti mot Georg Meier, och det blev en tredje hemmaspelare, Arkadij Naiditsch, förunnat att stå för dagens kombination:

Arkadij Naiditsch – Igor Khenkin
Svart drar


33...Dxb6?
Svarts ställning var förstås i det närmaste förlorad, men nu får Naiditsch in en dräpande kombination. Lite längre hade 33...Sd7!? hållit ut, t.ex. 34.Tc7 Dxb6 35.Dc3 La6 36.Txd7 Lxd3 37.Dxd3 Db1+.
34.Txf7! Kxf7 35.Df4+ Ke8 36.Dxf8+ Kd7 37.Lb5+


Om nu 37...Dxb5 så 38.Dd6+ Ke8 39.De7 matt!
37...uppg.

Hela tillställningen idag överskuggades dock av att den ledande spelaren i den öppna klassen, tysken Jens Kotainy, som var på väg mot en stormästarnorm, diskades. I fickan hade han nämligen en mobil som tycktes vara avstängd, men som vid kontroll visade sig vibrera i något som tolkades som morsesignaler. Kotainy avstängdes omedelbart och utredning lär följa.

Slutställning, stormästarturneringen:
1) Mickey Adams 7; 2) Vladimir Kramnik 6,5; 3-4) Peter Leko, Arkadij Naiditsch 4,5; 5-8) Dmitrij Andrejkin, Georg Meier, Fabiano Caruana, Wang Hao 4; 9) Igor Khenkin 3,5; 10) Daniel Fridman 3 poäng.

Partierna genomspelbara.

* * * * *

Parimarjan Negi segrade i Politiken Cup. Foto: politikencup.dk

LG: Det blev Parimarjan Negi som tog hem Politiken Cup i Helsingör på suveräna 9 poäng av 10 möjliga. I en intervju på turneringens hemsida förklarar Negi att han ser Politiken Cup som en bra förberedelse inför världscupen i Tromsø. Där möter han ukrainaren Jurij Kryvorutjko i första omgången.

Jonny Hector blev bäste svensk i hemstaden Helsingör på femtonde plats. Slutresultat.

Fjärderankade Hrant Melumyan var illa ute mot dansken Igor Teplyi, men då inträffade en katastrof:

Igor Teplyi – Hrant Melkumyan
Vit drar


47.Te2?? Tgf1+ 48.Ke3 f4+ 49.Ke4 Td5 50.a7 Tfd1


51.uppg.
Det hotar ju matt på både d4 och e5.

Installerad på Avalon Hotel i Riga. Det går spårvagnar just utanför hotellfönstret och tåg på spåren ytterligare hundra meter bort på andra sidan en av huvudlederna. Den stora järnvägsstationen ligger inte långt bort. Måtte det inte gå nattspårvagnar och nattåg i Riga! Björn Ahlanders sekundant Petra medföljer som mental coach. Hon har mer eller mindre lovat att jag, en av de lägst rankade i turneringen, ska ta flera poäng. Problemet kan vara att jag inte tror tillräckligt mycket på hokus pokus.