fredag 2 augusti 2013

Tre spelare i topp

Jonny Hector har häng på täten. Foto: Calle Erlandsson

Med två ronder kvar i Politiken Cup har Ivan Cheparinov fått sällskap i toppen med Parimarjan Negi och Sabino Brunello. De har samlat ihop 7 poäng på de åtta ronderna.

I dagens parti mellan Cheparinov och Edouard Romain kom fransmannen till brädet en kvart efter rondstart. Per Andreasen berättade i kommentatorrummet att Romain bor på Konventum och bara har några minuters promenad till spellokalen, så man kan ju fundera över varför han dröjde en kvart. Per framkastade en teori som jag inte har reflekterat över förut. Det kunde ju vara så att Romain satt på sitt hotellrum och såg att Cheparinov hade spelat 1.e4 och att han då friskade upp sin prepp efter det draget. Annars är det nog en lätt övervikt för 1.d4 i Cheparinovs partier. Per menade själv att det inte alls behövde vara på det sättet, men bara det att misstanken finns känns inte bra. Det är nästan så att jag kan börja acceptera Fides nolltolerans.

Jonny Hector finns kvar i förföljargruppen en halv poäng efter täten efter dagens remi mot Jan Timman. Jonny hade problem:

Jonny Hector – Jan Timman
Vit drar


Timman hotar med det lömska 49...Txb2! med hemskheter på andra raden. Det finns inte någon bra parad, så Jonny gör det mest närliggande.
49.Dxc4+ Kh8?
Det naturliga svaret. Det heter så när det är en stormästare som gör ett sådant drag. När vi amatörer gör samma drag så kallas det ”schablondrag”. En viktig distinktion. Det fanns en vinst med 49...Ld5!. Det tillåter en schack på e8, men efter 50.Te8+ Kf7 är det ajöss tornet.
50.b4
Så är hoten på andra raden under kontroll.
50...Dh2+ 51.Kf1


Nu måste vit se upp så att det inte plötsligt dyker upp en löpare på b5. 51...Tf5 skapar ett trippelhot, men det pareras med 52.Dd3.
51...Dxg3 52.Lc5 Ta5


Hotet Lb5 gör att tornet kommer ut, men nu kan Jonny genomföra en lyckad räddningsaktion.
53.Df7 Txa3 54.Te8+ remi
Efter 54...Lxe8 55.Dxe8+ har vit remischackar på e8 och h5.

En stormästare som Jan Timman har säkert kvar sin positionella blick från glansdagarna. Han vet i regel var pjäserna ska stå, vilka som ska bytas bort och vilka som ska behållas. Men med åldern försämras räkneförmågan, det blir fler taktiska missar än tidigare. Det syntes i den missade vinsten mot Jonny, och det märktes i partiet mot David Smerdon i sjätte ronden. Smerdon nämner det i ett inlägg på sin utmärkta blogg. (Självfallet finns det en fast länk under GM-bloggar i d.o.h.) Det var i den här ställningen som Timman utsatte sig för stora risker:

David Smerdon – Jan Timman
Svart drar


Timman spelade 18...0-0-0? och Smerdon svarade med 19.h4?. Som Smerdon påpekar fanns vinsten med 19.La6+ Kb8 (19...Sb7 20.Dd6 och Tc1+) 20.Dd6+ Ka8 21.Dc7 och den viktiga försvarsspringaren kan angripas med b2-b4. Försöket 21...Lc8 faller på 22.Le7.

Grannen Stellan påstår att man kan träna upp räkneförmågan. Fan tro't.

Partierna genomspelbara.

* * * * *

I dam-EM spelade Pia Cramling åter remi och i morgondagens slutrond måste hon vinna för att ha en chans att komma med bland de fjorton främsta och därigenom få en plats i världscupen. Axel Smith rapporterar på schack.se.

Partierna genomspelbara.