onsdag 21 augusti 2013

Världscupen i Tromsö – dag 11

Anton Korobov ställde till med en överraskning. Foto: chessworldcup2013.com

När Vladimir Kramnik vann partiet mot Vasilij Ivantjuk i går, så förklarade Kramnik att han mycket hellre hade vunnit mot samme motståndare i kandidatturneringen i stället. I dag säkrade i alla fall Kramnik en plats i kvartsfinalerna i Tromsö med en säker remi.

Det resultatet innebär inte att Ukraina blir utan en spelare i nästa rond. Mycket överraskande vann Anton Korobov matchen mot Hikaru Nakamura. En kritisk ställning i det partiet:

Anton Korobov – Hikaru Nakamura
Vit drar


18.Se5? b6?
I kommentatorrummet efter partiet menade Korobov att han hade varit mycket illa ute om Nakamura hade slagit två gånger på e5. På twitter nöjde sig Nakamura med att förklara att han borde ha säkrat remin med 18...Sxe5. Men som han tillade: ”Livet går vidare”.

Korobov var med i världscupen även för två år sedan och då eliminerades han av Nikita Vitjugov. Då övervägde Korobov att ge upp karriären som schackproffs, trött på att ständigt vara på resande fot. Segern i Ukrainamästerskapet i fjol gav en nytändning och nu gläds han åt att få spela med de stora grabbarna. Återstår att se om Korobov får återkomma till Tromsö när det är dags för schack-OS nästa år. Saken är nämligen den att han aldrig fått chansen att representera Ukraina i de stora lagmästerskapen. Man kunde spåra ett uns av besvikelse över det när han intervjuades av Polgar & Trent. Det är redan klart att han får spela mot Vladimir Kramnik i en av kvartsfinalerna. De har åtminstone en sak gemensamt: båda är födda den 25 juni. Kramnik är precis tio år äldre än Korobov (1975/1985).

Det är färdigskrällt för Julio Granda Zuniga, som besegrades av Fabiano Caruana. Även Gata Kamsky är klar för nästa rond. Övriga fyra matcher får avgöras i morgondagens särspel.

Rond 4
Jevgenij Tomasjevskij – Alexander Morozevitj 1–1
Gata Kamsky – Sjachrijar Mamedjarov 1,5–0,5
Le Quang Liem – Peter Svidler 1–1
Sergej Karjakin – Dmitrij Andreikin 1–1
Fabiano Caruana – Julio Granda Zuniga 2–0
Boris Gelfand – Maxime Vachier-Lagrave 1–1
Vladimir Kramnik – Vasilij Ivantjuk 1,5–0,5
Hikaru Nakamura – Anton Korobov 0,5–1,5

Partierna genomspelbara.

* * * * *

Nils Grandelius avstår förmodligen från junior-VM. Foto: Calle Erlandsson

Årets junior-VM ska genomföras i staden Antakya i den turkiska Hatayprovinsen 13 kilometer från gränsen till Syrien den 13-26 september. Utrikesdepartementet avråder folk från att åka till det området och det lutar åt att Nils Grandelius avstår från att ställa upp. Det är känt att exempelvis England inte skickar någon representant till Antakya. Säkert överväger många fler att avstå.