tisdag 13 augusti 2013

Världscupen i Tromsö – dag 3

Anna Usjenina gav Peter Svidler en hård match. Foto: chessworldcup2013.com

Det som det har talats mest om i schackvärlden denna dag är ett icke-parti från första särspelsdagen i Tromsö. Efter de ordinarie två matchpartierna och två särspelspartier var ställningen mellan Tejmur Radjabov och Jorge Cori 2-2. Det skulle spelas två nya särspelspartier och spelarna fick veta att det första av dem skulle börja klockan 6.15. Peruanen Cori är inte särskilt slängd i engelska och var osäker på klockslaget. Han uppfattade inte riktigt om det var fifteen (15) eller fifty (50), så han frågade en biträdande domare om det var 6.50. Han i sin tur uppfattade det som om Cori sa fifteen och svarade ”Ja”. En olycksalig förväxling.

När Cori satt på hotellrummet och såg på internet att spelarna satt beredda att spela framåt 6.15 (18.15) så rusade han till spellokalen, och kom till bordet ungefär en och en halv minut för sent. Det är nolltolerans i Fides turneringar, så Cori fick en nolla. Trist. Cori upplystes om att han kunde lämna in en protest, men att det skulle kosta honom 500 dollar. Om hans protest inte gick igenom så skulle de pengarna vara förverkade. Inför det perspektivet bestämde han sig motvilligt för att inte lämna in en protest. I det läget klev Susan Polgar in på scenen. Hon tyckte att det var galet att det hela inte skulle avgöras på brädet och garanterade protestbeloppet.

Det fjärde särspelspartiet genomfördes och slutade remi. Sedan skulle protesten behandlas. Juryn menade att båda spelarna var informerade om klockslaget och protesten avslogs. Radjabov går vidare till andra omgången. Det kan man ha synpunkter på. Saken är väl den att i det här fallet skapade nolltoleransen en hopplös situation. Man kan ju tycka att det inte borde vara krav på att spelarna ska behärska engelska. Å andra sidan hade det varit mycket tufft psykologiskt för Radjabov att först få en etta och sedan tvingas koncentrera sig på ett nytt parti. Det fanns inte någon bra lösning.

Nu finns det ändå en peruansk spelare i andra omgången. Julio Granda Zuniga vann harmageddonpartiet mot Hrant Melkumyan. Levon Aronian fanns i spellokalen som moraliskt stöd för kompisen Hrant, men det hjälpte alltså inte.

Arrangörerna kunde glädjas åt att en norsk spelare gick vidare. Det var Jon Ludvig Hammer som eliminerade Sergei Movsesian. För ett par veckor sedan deltog Hammer i Magnus Carlsens träningsläger. Han finns alltså med bland Carlsens sekundanter. Säkert var det en utmärkt uppladdning för Hammer inför Tromsö, och det skulle inte förvåna om Magnus nu finns med i bakgrunden och hjälper honom med prepparna. I andra omgången spelar Hammer mot David Navara.

Peter Svidler vann världscupen 2011, men hade problem med att avancera från första omgången den här gången. Det var världsmästarinnan Anna Usjenina som gav honom en hård match. Svidler vann första särspelspartiet och kunde gå vidare med en remi i det andra, men ställningen på brädet var av den karaktären att han inte tyckte sig kunde spela återhållsamt. Han kom dåligt ut ur öppningen som svart i Benoni och förklarade efteråt: ”Jag är ju inte någon Benonispelare.” I mittspelet slog han till med ett offer:

Anna Usjenina – Peter Svidler
Svart drar


30...Txf3!?
Det krävs starka nerver för att ge sig in på sådant.
31.Txf3 Sxe4 32.Dd3 Dxg4+ 33.Sg3


33...Sxd5 34.Lxd6 Sg5 35.Txf7
Man kan förbluffas över den höga spelkvalitén så här långt på detta snabbparti.
35...Sxf7 36.Dxd5 Te6 37.Lb8 Sg5??


Så får vi då ett mänskligt tecken i tidsnöden.
38.Tf1?
38.Tc4! och svarts springare är förlorad, till exempel 38...Sf3+ 39.Kf2.
38...Kh7 39.Dh1+?
Förlorar direkt, men vit hade hur som helst problem.
39...Sh3+ 40.Kg2 Te2+ 41.uppg.
Matt på gång.

Partierna genomspelbara.

I morgon spelas första partiet i andra omgången, och antalet spelare har reducerats till 64.