söndag 10 november 2013

Lag-EM i Warszawa – rond 3

Branko Damljanovic lyckades besegra Emanuel Berg efter omvägar. Foto: Bengt Kvisth

Vid OS i Istanbul förra året lyckades Sverige spela 2–2 med Serbien sedan Nils Grandelius hade besegrat Ivan Ivanisevic på förstabordet. I dag var det dags för ett returmöte lagen och förstabordsspelarna emellan. Den här gången hade Ivan en lätt fjäderpress men hela tiden innanför remigränserna.

Sverige – Serbien 0,5–3,5
Nils Grandelius – Ivan Ivanisevic remi
Hans Tikkanen – Milos Perunovic 0-1
Emanuel Berg – Branko Damljanovic 0-1
Erik Blomqvist – Aleksandar Indjic 0-1

Sedan kom olyckorna slag i slag.

Erik Blomqvist – Aleksandar Indjic
Vit drar


I tidsnöden missade Erik varningssignalerna på g1. Han borde ha flyttat springaren från f5 till d4 eller g3 och utgången hade varit en helt öppen historia.
31.axb7?? Txe2
Det var kanske först här som Erik upptäckte att 32.Dxe2 inte skulle besvaras med 32...Txe2 33.b8D+ utan med 32...Dg1 matt.
32.Sg3
och Erik gav upp eller förlorade på tid. Det kan kvitta. Svart kan byta dam eller till och med slå på g3.

Perunovics kung gjorde en hjältemodig vandring ner mot Hans kung jagad av dam och torn. Det fanns försvarare som skyddade den svarta kungen som sedan bidrog till mattsättningen.

Emanuel kastade sig in i ett kungsindiskt äventyr där han hamnade i ett prekärt läge i mittspelet. Men Damljanovic missade olika vinstvägar och det fanns länge förhoppningar om någon mirakulös räddning. Så småningom fick serben ändå ordning på sina styrkor och kunde iscensätta ett avgörande angrepp.

Det blev alltså en redig förlust, men efter att ha mött tre högre rankade lag kan det nu bli ett rankingmässigt jämstarkt lag i fjärde ronden. Morgondagens rond börjar två timmar senare än normalt. Det är Polens nationaldag och det har möjligen något med det att göra.

Stellan Brynell rapporterar från lag-EM på Landslagsbloggen, och Axel Smithschack.se.


Nils är fortfarande obesegrad – åtminstone på schackbrädet. Foto: Calle Erlandsson