tisdag 12 november 2013

Tredje VM-partiet i Madras

Dags för tredje VM-partiet. Foto: chennai.fide.com

I dag startade VM-matchen på allvar. Vi fick se en kampremi som utkämpades under lite drygt fyra timmar. Inte heller den här gången fick Magnus Carlsen ut något särskilt med de vita pjäserna. Men det är ju så vi har sett hans partier utvecklas på senare år. Han har inte kastat sig in i de heta teorivarianterna utan bara utvecklat pjäserna på ett förnuftigt sätt för att sedan vinna i kraft av att han har varit den bättre schackspelaren. Den strategin har inte fungerat så här långt.

Vad gäller Vishy Anand så var det länge sedan han genomförde en turnering på ett imponerande sätt värdigt en världsmästare. Utifrån de båda kombattanternas uppträdande det senaste åren har väl få räknat med att Anand skulle ställa till med oöverstigliga problem för Carlsen i den här matchen, men efter tre av de tolv partierna får man intrycket att det här kan bli en hård batalj.

På VG:s direktsändning fick vi bland annat se en intervju med Ian Rogers, som menade att Anand hade spelat ut Carlsen i mittspelet. Anand verkar mer koncentrerad och bättre förberedd än på länge. Han agerar som en världsmästare, men respekten för Magnus är mycket stor, kanske alltför stor. Simen Agdestein på sin blogg hos Dagens Næringsliv: ”I ett annat sammanhang och mot en annan motståndare tror jag att Anand hade spelat de kritiska dragen strax före tidskontrollen vid fyrtionde draget och rätt och slätt vunnit partiet. Som det utvecklade sig slapp Magnus undan med skräcken.” En ställning där Simen menar att Anand troligen stod på vinst:

Magnus Carlsen – Vishy Anand
Svart drar


Anand spelade 29...Ld4. Houdini ger 29...Lxb2! 30.Tae1 Tb6 31.Lh3 Ld4 32.T3e2 Df6 med klar fördel för svart.

Det ska bli spännande att se imorgon om det blir Caro-Kann i fjärde matchpartiet liksom i andra matchpartiet.

Tredje VM-partiet kommenterat av
GM Simen Agdestein (DN.no)
IM Aman Hambleton (Chessbomb)
Peter Doggers (Chess Vibes)
Mark Crowther (TWIC)