onsdag 6 november 2013

VM-matchen: Den stora stoldagen

Magnus Carlsen testar säkerhetsbågen på Hyatt Regence Hotel, skådeplatsen för VM-matchen. Foto: chennai2013.fide.com

I morgon får Vishy Anand och Magnus Carlsen slå sig ner vid spelbordet och känna efter. Det är dags att välja stolar. De får välja mellan femton olika stolar i sex olika modeller. Efter det väntar invigningsceremonin.

Arrangörerna har goda förhoppningar om att spellokalen ska vara klar tills första partiet på lördag. Det jobbas dygnet runt med det. Spelet kommer att försiggå i en gigantisk glaskub. Spellokalen i Hyatt Regence Hotel rymmer 400 åskådare, men de kommer knappast att vara ett störningsmoment för de båda kombattanterna. Det laminerade glaset, 13,62 millimeter tjockt, har en ljudisolerande effekt. Och nu undrar förstås alla: Finns det polyvinyl butyral (PVP) i glasskivorna? Japp. I anslutning till glaskuben har spelarna var sitt vilorum, men under partierna får de dela på en butler. I respektive svit på hotellet har de var sin butler.

Som framgår i högerspalten kommer invigningsceremonin i Madras att direktsändas med start klockan 11.30. Påminner om att Bergensjakk bjuder på intressanta länksamlingar kring VM-matchen.

* * * * *

Det har blivit några inlägg om ordet swag här på bloggen, och här kommer nog ett sista. Johnny Myrberg påpekar att Språktidningen hade med swag som ett nyord i det här inlägget. Michael Tandrup har erfarenhet av ordet från skolans värld:
Som jeg forstår ”swag” blandt unge mennesker, som jeg arbejder med dagligt som gymnasielærer, er det noget man har, hvis man er smart i tøjet. Hvis man har stil og går smart klædt. Så udtrykket betyder altså bare, at det er ”ikke billigt at ha' god stil”, underforstået at smart tøj er dyrt! Tak for en underholdende blog!
Nöjer mig med att konstatera att det är ett ord med många betydelser.