torsdag 7 november 2013

VM-matchen i Madras: Invigningen

Ett handslag vid dagens presskonferens. Foto: chennai2013.fide.com

Det blev en pampig invigningsceremoni i Nehru Indoor Stadium, som rymmer 8 000 åskådare och såg rätt fullsatt ut. Gladiatorerna, Magnus Carlsen och Vishy Anand, äntrade scenen i den ordningen under folkets jubel när det hela pågått i ungefär två timmar. Så småningom kom man fram till lottdragningen om vem som skulle ha vit i första partiet. Det är Carlsen som öppnar med vit på lördag.

På den efterföljande presskonferensen avslöjade Vishy Anand sitt sekundantteam, som består av Peter Leko, Radoslav Wojtaszek, Chanda Sandipan och Krishnan Sasikiran. Det fick Carlsen att höja på ögonbrynen och le. Lekos namn kom som en liten överraskning, men initierade visste att han var med i Anands sekundantteam redan inför VM-matchen mot Boris Gelfand. När Carlsen ombads att avslöja sitt team blev svaret: ”Jag uppskattar Anands öppenhet om sina sekundanter, men jag tänker inte återgällda den vänligheten.” Varpå Anand kontrade med ett underfundigt leende med tillägget att han kanske inte hade sagt hela sanningen. Det är väl inte omöjligt att det finns fler icke namngivna sekundanter som Anand kan ha skypekontakt med. Nu för tiden är det ju inte nödvändigt att ha sekundanter fysiskt närvarande på plats.

Det är alltså på lördag klockan 10.30 som Carlsen fattar tag i – en av bönderna, eller kanske springaren till höger. Bergensjakk har många intressanta länkar.


Det var god stämning på Nehru Indoor Stadium. Foto: chennai2013.fide.com

* * * * *


Hjörvar Steinn Gretarsson är Islands trettonde stormästare. Foto: Calle Erlandsson

THORSTEINN THORSTEINSSON:
20-årige Hjörvar Steinn Gretarsson (elo 2505) klarade GM-normen vid Europacupen på Rhodos. Han slog GM Vasile Sanduleac i sista ronden och säkrade därmed den slutgiltiga GM-inteckningen. Gretarsson blev därmed den trettonde stormästaren på Island.

* * * * *

I morgon klockan 15 spelas första ronden i lag-EM i Warszawa. Efter en veckas relativ stiltje är blir det plötsligt full rulle på olika fronter.