tisdag 22 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 3

Magnus Carlsen och Sergej Karjakin på presskonferensen efter partiet. Foto: shamkirchess.az

Sergej Karjakin hade preppat i fem timmar inför dagens möte med Magnus Carlsen, men han hade inte analyserat 6...Sh5. Det kom som en överraskning. Karjakin fick improvisera och det gick inte särskilt bra. Carlsen ryckte åt sig initiativet och många trodde nog att han skulle ta sin tredje vinst. På sin blogg berättar Magnus bland annat om dagens parti:
The hotel spa in the cellar turned out to be very good. It helped me relax after the round. Today Nakamura won quite convincingly as white against Mamedyarov. By this time, I had already enjoyed a comfortable edge as black against Karjakin for some time. He went for the f3 Nimzowitch variation, and I managed to sidestep his preparation with an early Nh5. He burned lots of time on the clock. Soon I was slightly better, and the advantage seemed to grow. I may have played inaccurately before the first time control, but anyhow the prospects looked good. He defended very well in the time trouble, and afterwards I probably went wrong with Kf7. Nf4 first would have been a better try. Having put pressure on him for more than 4 hours I’m a little disappointed with the draw.
Remin mellan Tejmur Radjabov och Fabiano Caruana var inte tillnärmelsevis lika spännande. Hikaru Nakamura kom tillbaka starkt efter gårdagens förlust och blev dagens ende vinnare.

Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar

26.Lh5! Th7 27.De4 Tc8
Eller 27...f5 28.exf6 Txb7 29.Dxe6 Dc8 30.Dd6+ Kg8 31.Dg3+ Kh7 32.Dxh4 d3 33.De4+ Kh8 34.f7 och vit vinner.
28.Dxh7 Dxe1+ 29.Kh2 Dxe5+ 30.g3 Tc7 31.Tb8+ Ke7 32.Dxf7+ Kd6 33.Df8+ Kd5
och svart gav upp.

Rond 3
Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov 1-0 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Tejmur Radjabov – Fabiano Caruana remi

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter tre ronder:
Carlsen 2,5; Karjakin, Caruana, Radjabov och Nakamura 1,5; Mamedjarov 0,5 poäng.

Rond 4 (onsdag klockan 12)
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov 
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen