onsdag 23 april 2014

Gasjimov Memorial – rond 4

Fabiano Caruana stoppade världsmästaren. Foto: shamkirchess.az

De senaste dagarna har det twittrats mycket om att Magnus Carlsen har varit förlustfri i nästan ett år, och om hur många poäng han behöver för att nå över det magiska 2900-strecket i Shamkir. Det har varit segerrusiga twittrare. Jag tror väl inte att det har nästlat sig in i världsmästarens egna tankebanor på något menligt sätt. Idag bröts hur som helst sviten. Det är sådant som får mig att minnas när Anatolij Karpov förlorade sitt första parti som världsmästare. Jag påminner gärna om det: det var när han förlorade mot Ulf Andersson i Milano 1975.

Igår undvek Sergej Karjakin att spela 1.e4 mot Carlsen för han ville inte veta vad Carlsen hade på gång i Berlinförsvaret i Spanskt. Idag ställde Fabiano Caruana frågan och det var Carlsen som avvek från tidigare kända stigar. Caruana kunde vara nöjd med öppningen och hans fördel blev klar när Carlsen tappade en bonde:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Svart drar


Efter 24...c6 har vit fördel efter både 25.Sc7 och 25.Sxe7, men det är åtminstone materiell jämvikt. Efter bara tolv sekunders betänketid spelade Carlsen istället 24...Kc8? och sedan fick han kämpa i redig motvind efter 25.Sxc7!. Poängen är att 25...Kxc7 faller på 26.e6+ Kc6 27.Txd7 och matthotet på c7 avgör.

Carlsen var naturligtvis mycket besviken och förklarade att han hade känt sig oinspirerad hela dagen. När han fick frågan om han tänkte koppla av genom att se matchen mellan hans favoritlag Real Madrid och Bayern München, beklagade han sig över ännu en oinspirerad fotbollsfråga. Jag tror inte att Real Madrids seger med 1-0 skänkte mycket tröst denna olycksaliga dag.

Rond 4
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura remi 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1-0

Partierna finns kommenterade på Chess Vibes och TWIC.

Poängställningen efter fyra ronder:
Caruana och Carlsen 2,5; Karjakin, Radjabov och Nakamura 2; Mamedjarov 1 poäng.

Rond 5 (torsdag klockan 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Tejmur Radjabov 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin