lördag 5 april 2014

Veteranernas lag-EM – rond 5

Sverige 2 mot Italien. Foto: turneringens hemsida

Pjäsmodellen vi spelar med är densamma som användes vid schack-OS i Dubrovnik 1950. Då i trä, nu i plast. Det finns ett stort problem med kungen och damen. Det är ruggigt snarlika. Strax före första rondens parti mot Jan Rooze förvarnade jag honom att det kunde uppkomma ett läge där jag av misstag råkade promovera en bonde till kung. Jag kan i och för sig se fördelen med att spela med två kungar – man blir ju svårmattad – men det finns väl en eller annan regel som gör det olagligt. Men i ett av sina partier spelade Ingvar Carlsson och hans motståndare faktiskt med två kungar var, eller om det möjligen var en dubbel uppsättning av damer – han minns inte. Ingen av dem brydde sig om att ordna nya pjäser. Det kastar onekligen nytt ljus över bortsättningarna i Dubrovnik.

Ryske stormästaren Jevgenij Vasjukov är en skitstövel. Vid veteranernas lag-EM i Rogaska Slatina var vi några stycken som följde ett tidsnödsdrama. Plötsligt tränger sig en person fram med vassa armbågar och ställer sig framför oss med armarna i kors. Jag trodde först att det var en domare som ville ha bättre sikt, men det visade sig vara buffeln Vasjukov, han som Viktor Kortchnoi vägrade skaka hand med när de råkade hamna sidan om varandra vid prisutdelningen. Vasjukov var en av dem som fördömde avhopparen Kortchnoi sommaren 1976.

Dagens lyckligaste ögonblick var när Lasse Karlsson besegrade denne Vasjukov (direktsänt) och ordnade 2–2 i matchen mellan Sverige 1 och Ryssland 2. Vid ett tillfälle i Lasses tidsnöd struntade Vasjukov i att föra protokoll. Domaren fick ingripa och ge buffeln en varning. När det var dags för skitstöveln att ge upp sträckte han inte fram näven som brukligt. Ingen handskakning där heller. På vägen ut muttrade Vasjukov något om skandal – så skulle jag vilja beskriva hans uppförande – och Lasse kontrade med att Vasjukov borde gå till sitt rum och skämmas. Jag tror att bufflar saknar förmågan att ta till sig sådana uppmaningar.

Ryssland 1 krossade Danmark med 4–0 och ligger i topp. Där lär de förbli.