onsdag 7 maj 2014

Det mångåriga bokprojektet

Istedgade 29 och 31 på 1940-talet. Motståndsgruppen Holger Danske bildades på Stjerne Radio under Nazitysklands ockupation av Danmark. Bild från Frihedsmuseets arkiv.

Så har jag satt punkt för sista kapitlet i min bok och där handlar det om Lizzie, Bent Larsens första hustru. Jag har på sistone intresserat mig för hennes uppväxt på Istedgade 29 på 1930- och 1940-talet och har läst in mig på ämnet. Det berättade jag om här. Jag tänkte försöka finna Brita Olssons ”Min barndom i Istedgade 29 (1920–1936)” på något antikvariat eller bibliotek i Köpenhamn, men när jag gjorde en sökning på internet så upptäckte jag till min glädje att häftet finns i pdf här. Det är 43 maskinskrivna sidor där du bland annat kan läsa om hur svårt det var för flickan Brita att ha ett svenskt ursprung. Det är en rapsodisk berättelse med humor och värme. Brita var tio år äldre än Lizzie (Lizzi enligt danska myndigheter) men eftersom båda bodde på Istedgade 29 på 1930-talet så väntade jag med spänning på att Lizzie skulle dyka upp i texten. Det gjorde hon på sidan 31:
Næste udflugt, som dukker op i erindringen, ligger to eller tre år senere, hvor jeg er den store mellemskolepige, som forbarmer sig over de små og tager dem med i Frederiksberg have. De ville soppe, der var dengang afgrænset et soppebassin i kanalen lige neden for slottet. Det gik hverken værre eller bedre, end at Elmo satte sig pladask i vandet. Vi måtte have bukserne af ham og indhylle ham i det medbragte tæppe. Hans søster Lizzi tog resolut det løbehjul, de havde med, og gjorde turen hjem og retur med ett par tørre bukser i rekordfart. Alle disse historier for at demonstrere, at vi dengang rørte os over et ganske stort område, også når vi var på egen hand.
En dansklektion: 
soppe = plaska
soppebassin = plaskdamm
løbehjul = sparkcykel

Lizzies ett år äldre bror hette Jørgen, inte Elmo, men det är inte mycket att säga om att minnet kan svikta ibland.

Nu är det dags för den grafiska utformningen av boken. Jag börjar skymta slutet på det här mångåriga projektet.

* * * * * 

Erik Blomqvist deltar i First Saturday-turneringen i Budapest och som topprankad i GM-gruppen har han vissa prestationskrav. Efter dagens förlust har han 3 poäng efter fem ronder.

Axel Smith ställde upp i Luc Open i franska Lille och efter en inledande förlust vann han fem partier i följd och var med i hetluften. Men avslutningen med en remi och två förluster förde ner honom till 34:e plats. Slutresultat.

Nästa uppgift för Erik och Axel blir Sigemanturneringen i Malmö, som börjar på torsdag i nästa vecka.