måndag 19 maj 2014

Sigemanturneringen – rond 5

Topprankade Laurent Fressinet tog hem förstapriset. Foto: Lars O A Hedlund

Efter att ha pulat med boklayout i ett par timmar kände jag för att komma ut i vårluften. Jag promenerade i väg mot Pildammsparken för att få något slags naturupplevelse. Jag är dessvärre svältfödd på sådant. En bit framför mig i den vackra allén på Kungsgatan såg jag en bekant rygg. Det var Jon Ludvig Hammer med sin grå glencheckmönstrade kavaj som uppenbarligen var på väg mot Hipp. Klockan var kvart i tolv och det slog mig att dagens rond började redan klockan tolv. Mitt schackbehov var inte akut så jag fortsatte mot parken.

Jon Ludvig promenerade ensam. Jag kan tänka mig att han i någon tidigare rond hade sällskap av vännen Laurent Fressinet på vägen mellan Quality Hotel Konserthuset och spellokalen, men nu skulle de möta varann och då slår man väl inte gärna följe om man är inställd på kamp. Om de varit inställda på att dela poängen hade de kanske kommit tillsammans. Laurent kunde tvingas spela på vinst för att hålla Axel Smith bakom sig i prislistan. Det var alltså inte upplagt för en snabbremi vänner emellan. Detsamma gällde för Axel i det avslutande mötet med klubbkompisen Nils Grandelius. Man kunde förvänta sig två hårda duster.

Tankarna går till ett schack-OS i Thessaloniki. Boris Spassky skulle möta Ulf Andersson och anlände till spellokalen med tennisracket och lämplig sportsklädsel. Snabb remi och i väg till tennisbanan. Jon Ludvig hade inte någon fotboll under armen.

Visst blev det kamp men när Jon Ludvig bjöd remi gjorde Laurent nog klokt i att anta anbudet. I det läget stod Axel något bättre mot Nils. Men det partiet vände och i den här ställningen var det dags för Nils att sätta punkt med en vacker kombination.

Axel Smith – Nils Grandelius 
Svart drar


41...Se5!
Ett avgörande pjäsoffer. Damen får diagonalen h5-d1 och d-linjen öppnas alltmedan h-bonden tilldelas en viktig roll. Det är mer än vits kung klarar av.
42.dxe5 h3!
Det går ju inte att slå bonden för matt, så det är bara att låta den hållas.
43.e6 hxg2


44.exd7 Txd7
Svart har pjäser så det räcker. Det finns inte någon hållbar parad mot matthotet.
45.Dc3+ f6 46.Txf6 Dxb5+


47.uppg.

Så blev det topprankade Laurent Fressinet som slutade överst i tabellen. Salig professor Arpad Elo i sin himmel rycker på axlarna och tycker att det kunde man ju förutse.

Sista partiet i turneringen, det mellan Erik Blomqvist och Jan Timman, slutade remi efter hård kamp.

Partierna genomspelbara.

Rond 5
Laurent Fressinet – Jon Ludvig Hammer remi 
Axel Smith – Nils Grandelius 0-1 
Erik Blomqvist – Jan Timman remi

Sluställningen:
Laurent Fressinet 3,5; Axel Smith 3; Jan Timman och Nils Grandelius 2,5; Jon Ludvig Hammer 2; Erik Blomqvist 1,5 poäng.