söndag 15 juni 2014

I skuggan av fotbolls-VM

Stefan Schneider. Foto: Calle Erlandsson

Jag förmodar att det är fler än jag som har nästan fullt upp med fotboll från kl 18 till 02. Men det är paus i Brasilien och jag passar på att se mig omkring i schackvärlden. I Porto Mannu segrade topprankade kinesen Ni Hua på 8 poäng (av 9), hela 1,5 poäng före tvåan Lars Schandorff, Danmarks nye nationelle elittränare. Stefan Schneider och Ari Ziegler tog båda 5,5 poäng och slutade på 14:e respektive 17:e plats.

Stefan fann den snabbaste vinstvägen i följande ställning mot sin danske motståndare i sjunde ronden:

Finn Nøhr – Stefan Schneider 
Svart drar


41...Lxa3! 42.bxa3
Det hotade hur som helst Te2.
42...Te2 43.Tc7+ Kf8 44.Tf1+ Ke8


Utan sina kantbönder kunde vit ha satsat på ett dubbelt tornoffer och patt, men det går ju inte att trolla bort de båda bondlurkarna från a3 och h4.
45.uppg.

I Budapest leder Ralf Åkesson efter åtta ronder en halv poäng före David Berczes. Två ronder återstår av den dubbelrondiga turneringen.

Efter sex ronder i Golden Sands finns Nils Grandelius med i klungan en halv poäng efter tätmannen GM Tigran Petrosian. I morgondagens direktsändning kan vi bland annat se Nils möte med topprankade Vladimir Akopian. Med lite flyt kan det partiet vara färdigspelat innan morgondagens första match i Brasilien.

Och i morgon börjar VM i snabbschack och blixt i Dubai med bland andra Magnus Carlsen. Det är mycket nu.

I övrigt hänvisas till länkarna i d.o.h.