måndag 2 juni 2014

Norway Chess – blixtturneringen

Magnus Carlsen tog hem blixtturneringen. Foto: Calle Erlandsson

Norway Chess i Stavanger inleddes med en blixtturnering där placeringen överfördes till tabellen i huvudturneringen, som börjar i morgon. Magnus Carlsen vann blixten i god stil och fick följaktligen startnummer 1. Han tappade bara tre remier på de nio ronderna, och visst hade han flyt i ett par av partierna. Det gällde att komma på övre halvan i blixtturneringen för att få fem vita partier i stället för fem svarta.

En del spelare älskar att spela blixt, andra är inte särskilt förtjusta i den spelformen. Fabiano Caruana hör till den senare kategorin. Den inställningen förstärktes nog efter partiet mot Carlsen:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Franskt (C 07)
1.d4 e6 2.e4 d5 3.Sd2 c5 4.Sgf3 cxd4 5.Sxd4 Sf6 6.exd5 Dxd5 7.Sb5 Sa6 8.Sc3 Dd8 9.a3 Le7 10.Df3 0-0??11.Lxa6 uppg.

Det är inte lätt att kommentera blixtpartier i direktsändning och det gick väl si och så för Dirk Jan ten Geuzendam och Nigel Short. Det kommer säkert att bli mycket bättre när allvaret börjar. Garri Kasparov finns i Stavanger och har lovat att ansluta sig till dem i kommentatorstudion i morgon. Då handlar det om följande partier:

Rond 1 (tisdag klockan 15.30)
Levon Aronian – Simen Agdestein
Alexander Gristjuk – Fabiano Caruana
Magnus Carlsen – Anish Giri
Peter Svidler – Vladimir Kramnik
Sergej Karjakin – Veselin Topalov

I Stavanger förra året segrade Karjakin i både blixt- och huvudturneringen. Det blir ingen förstaplats den här gången.

* * * * *

I morgon håller jag tummarna för att grannen Stellan kommer till spellokalen i Köpenhamn i hyfsat god ordning. Personalen på Öresundstågen har ju gått ut i en välmotiverad strejk. Det är alltså en stormästarturnering som står på programmet i Øbros lokaler och där finns bland andra svensktrion Jonny Hector, Stellan Brynell och Axel Smith i startfältet. Länkarna finns naturligtvis på plats i den oumbärliga högerspalten.