onsdag 4 juni 2014

Norway Chess – rond 2

Fabiano Caruana besegrade Peter Svidler. Foto: norwaychess.com

Sergej Karjakin hade sjutton remier i följd, en svit som bröts i andra ronden och inte på det sätt som Karjakin hade önskat. Han förlorade mot Levon Aronian. Fabiano Caruana slog vakt om ledningen genom att besegra Peter Svidler efter vilda svängar. Efteråt förklarade båda att de tidigare gått i närkamp med den komplicerade öppningsvarianten, men båda hade minnesluckor vad gällde vad de egentligen hade kommit fram till. Superstormästarna visar ofta denna mänskliga sida. Det är inte bara vi amatörer som glömmer bort prepparna. När partiet var slut var det dags att placera kungarna i mitten för att visa att Caruana hade vunnit, men Svidler råkade ställa upp kungarna fel och många förbluffades över det slutresultat som först angavs: remi. Det är inte bara vi amatörer … och så vidare.

Magnus Carlsen plågade länge Vladimir Kramnik i ett remislutspel. Det var rondens sist färdigspelade parti och speciellt Kramnik verkade utmattad när de kom in i kommentatorstudion. När de var klara där frågade Kramnik de båda kommentatorerna om det var spel eller vilodag imorgon. När han fick besked att det var spel undrade han var ronden skulle spelas. Då svarade Nigel Short diskret att Kramnik fick fråga arrangörerna. Hoppas att Kramnik orkar ta sig till spellokalen imorgon.

Simen Agdestein gör inte bort sig i det fina sällskap. Han noterade en ny remi, nu mot Anish Giri. Alexander Gristjuk hämtade sig snabbt efter gårdagens debacle och presenterade rondens vackraste slutdrag:

Veselin Topalov – Alexander Gristjuk 
Svart drarAlla tre springarna hänger ...
36...Te1! 37.uppg.
Efter till exempel 37.Txe1 Sd2+ 38.Kc1 Sxf3 39.Te3 Sh2 40.g5 Sxf1 41.Tf3 Sg3

analys

tar svarts springare alltså hand om varann med hjälp av en presumtiv gaffel på e2.

Rond 2
Levon Aronian – Sergej Karjakin 1-0 
Vladimir Kramnik – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Peter Svidler 1-0 
Veselin Topalov – Alexander Gristjuk 0-1 
Simen Agdestein – Anish Giri remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter två ronder:
Fabiano Caruana 2; Levon Aronian 1,5; Simen Agdestein, Magnus Carlsen, Anish Giri, Vladimir Kramnik och Alexander Gristjuk 1; Peter Svidler, Sergej Karjakin och Veselin Topalov 0,5 poäng.

Rondreferat på TWIC.

Rond 3 (torsdag kl 15.30)
Sergej Karjakin – Simen Agdestein 
Alexander Gristjuk – Levon Aronian 
Peter Svidler – Veselin Topalov 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Anish Giri – Vladimir Kramnik

* * * * *

I Whitsun Grandmasters i avlägsna Köpenhamn delar Jonny Hector och Krasimir Rusev ledningen efter tre ronder på 2,5 poäng. Tabellen.

* * * * *

CALLE ERLANDSSON:
Lunds Schackakademi (LSAK) delade ut 17 stipendier den 17 maj. En del av de pengar som utdelades för att stödja unga spelares träning och tävling kom från de provisioner som LSAK:s bokauktioner genererat. Just nu pågår den nionde internetauktionen fram till den 10 juni. 223 mer eller mindre sällsynta objekt ska finna nya ägare. De kan besiktigas här.

Bland annat erbjudes en komplett uppsättning av Schach-Echo 1953-1991 i förlagsband och mycket svåråtkomliga turneringsböcker i original som London 1851, London 1862, Leipzig 1877 och Paris 1878. Andra läckerbitar är exempelvis turneringsboken från Bad Niendorf 1927 och Kagans Neueste Schachnachrichten 1927, som båda har tillhört Aron Nimzowitsch och har hans ägarstämpel.

För att kunna bjuda måste man logga in och skaffa sig ett användarnamn och en egen vald användarkod här.

Utöver auktionsobjekten har LSAK låtit andra säljare via sina ”stores” erbjuda objekt till fasta priser. Ta en titt här.

Välkommen att stödja LSAK och att uppgradera ditt schackbibliotek!

Calle Erlandsson & Per Skjoldager

PS: Om du vill ge en gåva till LSAK så är bankgirot 675-1358.