fredag 6 juni 2014

Norway Chess – rond 3

Tredje rondens huvudnummer: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana. Foto: norwaychess.com

Det fanns ett åskmoln över Magnus Carlsen när han kom in i kommentatorstudion efter remin mot Fabiano Caruana. Säkert var han mest förbannad på sig själv. Han förklarade att han var missnöjd med sitt spel, att han hade fattat flera dumma beslut. Nigel Shorts försök att lätta upp stämningen föll inte i god jord, och det blev inte bättre när Nigel förklarade för Magnus hur han borde ha spelat för att behålla och förstora sin fördel i mittspelet (26.De3). Caruana tog över initiativet, det var han som försökte pressa ut något ur ställningen i slutspelet. Remin innebär att Caruana är i fortsatt ledning inför fridagen.

Simen Agdestein hamnade i ett rallarslagsmål med Sergej Karjakin och avböjde ett remianbud strax efter första tidskontrollen. Simen förklarade att han naturligtvis var lite rädd för att inte räcka till när turneringen skulle starta, men att han hade bemästrat rädslan och var inställd på att försöka spela intressant schack. Han missade vinsten mot Karjakin, men det var då en komplicerad ställning av ett slag som datorerna excellerar i. Simen har liksom Magnus tre remier. Wow.

Vladimir Kramnik kunde vara nöjd med sitt dagsverke. Här satt han med något som liknade en vinstställning:

Anish Giri – Vladimir Kramnik
Vit drar


I kommentatorstudion visade Nigel svarts hot efter till exempel 42.b5, nämligen 42...Lxh3 43.Lxh3

analys

43...Dxh3+! 44.Dxh3 Td1+ 45.Kg2 Tg1 matt. Efter partiet kom Kramnik in och ville visa just den varianten, men hejdades av Nigel som förklarade att han redan hade visat den möjligheten under partiet. Det var väl okej att stoppa Kramnik från att visa vad han hade på lut, men när spelare ska avspisas för att lämna plats för nästa spelarpar är både Nigel och Dirk Jan ibland en aning opsykologiska. Magnus reaktion häromdan: ”Så ni vill att jag ska hålla käft och gå?” Nåväl, annars gör Nigel ett berömvärt jobb med analyserna. I partiet följde i stället:
42...g6


43.Tc4?
43.Lxf3 exf3 44.Dc4 är enda chansen, vilket påpekades i efteranalysen.
43...Lxh3 44.uppg.
Efter 44.Txe4 Lxg2+ 45.Kxg2 Sg5 46.Th4 Dc6+ ryker löparen på c1.

Levon Aronian tappade tråden redan i öppningen:

Alexander Gristjuk – Levon Aronian
Engelskt (A 18)
1.c4 Sf6 2.Sc3 e6 3.e4 d5 4.e5 d4 5.exf6 dxc3 6.bxc3 Dxf6 7.d4 e5 8.Sf3 Sc6 9.Lg5 Dg6 10.d5 Sb8 11.h4 Sd7 12.Ld3 e4? 13.h5 Df5? 14.Th4!!


Svart är praktiskt taget förlorad. Det hotar både Txe4+ och Tf4 med damfångst. Aronian förklarade att han hade analyserat denna skarpa variant för en vecka sedan, men nu fick han allt om bakfoten. ”Nej, jag övervägde inte att ge upp, men jag övervägde att slå mig själv.”
14...exd3 15.Tf4 Sc5 16.Txf5 Lxf5 17.Sd4
Svarts kompensation för damen var otillräcklig och det var i partifortsättningen aldrig någon tvekan om hur det hela skulle sluta.

Rond 3
Sergej Karjakin – Simen Agdestein remi 
Alexander Gristjuk – Levon Aronian 1-0 
Peter Svidler – Veselin Topalov remi 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana remi 
Anish Giri – Vladimir Kramnik 0-1

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter tre ronder:
Fabiano Caruana 2,5; Alexander Gristjuk och Vladimir Kramnik 2; Magnus Carlsen, Levon Aronian och Simen Agdestein 1,5; Peter Svidler, Anish Giri, Sergej Karjakin och Veselin Topalov 1 poäng.

Rondreferat på TWIC.

Rond 4 (lördag kl 15.30)
Levon Aronian – Peter Svidler 
Sergej Karjakin – Alexander Gristjuk 
Fabiano Caruana – Anish Giri 
Veselin Topalov – Magnus Carlsen 
Simen Agdestein – Vladimir Kramnik