måndag 9 juni 2014

Norway Chess – rond 5

Vladimir Kramnik övertog ledningen. Foto: norwaychess.com

I kommentatorstudion var Magnus Carlsen mer eller mindre uträknad i partiet mot Levon Aronian. Och efter rondens hårdaste parti förklarade Magnus: ”Jag var helt utspelad.” Men i ett kritiskt skede missade Levon en möjlighet att knyta ihop säcken. Partiet vände och till slut stod Magnus som segrare. Båda verkade missnöjda och uttröttade när de stapplade in i kommentatorstudion för att ge sin syn på partiet.

Medan Magnus brottades med problem såg Simen Agdestein ut att kunna bryta sin remirad med en vinst mot Alexander Gristjuk. Den bästa chansen dök upp i det här läget:

Alexander Gristjuk – Simen Agdestein 
Svart drar


Simen spelade 39...Kg6 och missade ännu en vinstväg i nästa drag (40.Tc7? De4! med idén Lb7). Alexander upptäckte 39...Txg2+!! och satt bara och väntade på att Simen skulle göra det. Han betraktade Simen och fick för sig att han hade blicken riktad mot g2. Men det blev alltså ett annat drag. Efter 39...Txg2+!! 40.Dxg2 (40.Kxg2 De4+) 40...Dxf4+ 41.Kg1 Lb7! (damen håller ju c7) är vit förlorad.

analys

Gristjuk kom med den lustiga kommentaren att här hade det varit bättre för vit att lyfta bort tornet på c6 från brädet, för då leder 42.Dg7+ till remi. Just det, patt. Men med tornet på plats är vit chanslös, till exempel 42.Dc2 Dg3+ 43.Kf1 Df3+ och slag på c6.

Simen förklarade att han hade drabbats av trötthet, och tyckte att han missat alldeles för många chanser i den här turneringen. Det var inte långt ifrån att han hade legat en poäng före Magnus efter den här ronden, men nu är ordningen omvänd och förblir väl så turneringen ut.

Vladimir Kramnik besegrade Fabiano Caruana och övertog ledningen. Kramnik pressade med en merbonde men Caruana försvarade sig hårdnackat – till den här ställningen uppstod:

Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana
Svart drar


Här är det viktigt att backa till f8 eller g8. Då är det remi.
50...Ke8??
Det öppnar porten till g7 för vits kung.
51.Kf6 Tb6+ 52.Kg7


52...uppg.
Vinstvägen är inte solklar så det hade varit en välgärning gentemot åskådarna om Caruana fortsatt lite till.

Det var missarnas rond. Veselin Topalov spelade bort en klart fördelaktig ställning mot Anish Giri och förlorade.

Rond 5
Alexander Gristjuk – Simen Agdestein remi 
Peter Svidler – Sergej Karjakin remi 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 1-0 
Anish Giri – Veselin Topalov 1-0
Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana 1-0

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter fem ronder:
Vladimir Kramnik 3,5; Fabiano Caruana och Magnus Carlsen 3; Simen Agdestein, Anish Giri, Sergej Karjakin och Alexander Gristjuk 2,5; Levon Aronian och Peter Svidler 2; Veselin Topalov 1,5 poäng.

Rondreferat på Chess Vibes och TWIC.

Rond 6 (måndag kl 15.30)
Levon Aronian – Anish Giri 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Alexander Gristjuk – Peter Svidler 
Veselin Topalov – Vladimir Kramnik 
Simen Agdestein – Fabiano Caruana

* * * * *

Full rulle i Porto Mannu. Foto: Facebook.com/PortoMannu

Jag lägger arbetet med Korrschack nr 2 åt sidan ett tag, pausar bevakningen av Norway Chess och spanar ut över världen. Det pågår flera intressanta turneringar. Till exempel:

Lidingö. SK 4 Springare firar 10-årsjubileum med internationella turneringar i Lidingö. Efter fyra ronder i huvudgruppen delas ledningen av Jurij Tihonov, Maxim Turov och Stanislav Tsyhantjuk på 3,5 poäng. I gruppen på 3 poäng finns bland andra Axel Ornstein och Pontus Sjödahl.

Maastricht. Limburg Open arrangeras för åttonde gången. Emanuel Berg är stamgäst, han har varit med i alla åtta turneringarna. Han tog hem förstapriset 2009. Den här gången blir det svårt att upprepa den bravaden. Inför måndagens avslutande dubbelrond ligger han en poäng efter ledarduon Erwin L'Ami och Quinten Ducarmon.

Porto Mannu. Efter triumfen i Stockholm Elo Challenge drog Stefan Schneider vidare till Italien och en öppen turnering i Porto Mannu. Hans parti i andra ronden mot ryske stormästaren Sergej Besjukov var med i direktsändningen. Det var en mycket spännande historia där remi verkade vara det minst sannolika resultatet. Men det blev remi. Stefan spelade remi även i första ronden och har liksom Ari Ziegler 1 poäng.

Prag. Det sägs att Hikaru Nakamura avstod från Norway Chess för att han ville koncentrera sig på blixt- och snabbschack-VM, som börjar om en vecka i Dubai (där finns även Magnus Carlsen med bland deltagarna). Men Nakamura har i alla fall ställt upp i en match över fyra partier mot David Navara. Det står 2–0 till Nakamura.

Vladivostok. Det pågår en kvalturnering i Vladivostok där de fem främsta kvalificerar sig till superfinalen i Rysslandsmästerskapet. Efter fem ronder delas ledningen av Denis Tjismatullin, Vladimir Fedosejev och Aleksejev Goganov på 4 poäng. Schack på hög nivå.

Resultat och direktsändningar – se den oumbärliga högerspalten.