tisdag 10 juni 2014

Norway Chess – rond 6

Sjätte rondens mest omtwittrade parti: Veselin Topalov mot Vladimir Kramnik. Foto: norwaychess.com

Inför sjätte ronden ledde Vladimir Kramnik turneringen och hans ärkefiende Veselin Topalov låg sist. Strax efter rondstart bröt twitterstormen ut: de hade inte skakat hand den här gången heller. Under partiet fick Topalov intrycket att motståndaren var välpreppad i den variant de spelade, så han valde medvetet en ganska harmlös fortsättning. Strategin fungerade, Kramnik överspelade sin ställning och förlorade. Efteråt lämnade han byggnaden i blixttempo. In i bilen och i väg. Möjligen står det något i kontraktet om att spelarna är skyldiga att ställa upp i kommentatorsstudion efter partierna, men det var nog inte läge att vifta med sådana dokument när Kramnik lämnade alla journalister bakom sig.

Topalov fick själv berätta om partiet. Han menade att det alltid är bra att få ut Kramnik ur hans gedigna preppar. Då visar han stora svagheter, enligt Topalov. När det gällde den uteblivna handskakningen så ville Topalov tona ner den saken: ”Det finns nog betydligt större problem i schackvärlden.” Vid närmare eftertanke är nog de flesta beredda att hålla med om det. ”Det är alltid skönt att vinna ett parti före en vilodag”, menade Topalov varpå Nigel Short fick berätta för honom att det inte väntade en vilodag.

Short har tidigare farit ut mot den spelare, utan att namnge honom, som vägrade att skaka hand med honom i Wijk an Zee för några år sedan. Det var alltså Topalovs kompis Ivan Cheparinov som var den skyldige, sannolikt uppmanad till det av bulgarernas manager Silvio Danailov. Det kom för övrigt ett glädjestrålande Twitter från Danailov efter Topalovs vinst mot Kramnik. Ack.

Kramniks sista chans att konstra kom i den här ställningen:

Veselin Topalov – Vladimir Kramnik 
Svart drar


Kramnik spelade 31...Kh7. Han kunde ha kämpat på med 31...Sh3+!? 32.gxh3 Le2 33.Dc6 Dd3 och så vidare.

Övriga partier slutade med remier, och där var Magnus Carlsens möte med Sergej Karjakin det minst dramatiska. Karjakin hade i sin prepp studerat ett av Magnus partier mot Vishy Anand i VM-matchen och då handlade det om Berlinförsvaret. En utsövd Magnus var på mycket bättre humör efter partiet mot Karjakin jämfört med i dagen innan när han hade vunnit mot Fabiano Caruana.

Simen Agdestein fick stor öppningsfördel mot Caruana som förklarade: ”Jag kunde bara drömma om remi efter åtta drag.” Men det ebbade ut efter ett spännande förlopp. Simen berättade åter om den stora tröttheten och vände sig till Caruana: ”Du såg också trött ut.” Caruana nekade till det. Magnus och Simen är nu turneringens enda obesegrade spelare.

Rond 6
Levon Aronian – Anish Giri remi 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Alexander Gristjuk – Peter Svidler remi 
Veselin Topalov – Vladimir Kramnik 1-0 
Simen Agdestein – Fabiano Caruana remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sex ronder:
Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana och Magnus Carlsen 3,5; Simen Agdestein, Anish Giri, Sergej Karjakin och Alexander Gristjuk 3; Levon Aronian, Peter Svidler och Veselin Topalov 2,5 poäng.

Läsvärda rapporter: Magnus Carlsensin blogg och Ian RogersUS Chess.
Rondreferat på Chess Vibes och TWIC.

Rond 7 (tisdag kl 15.30)
Peter Svidler – Simen Agdestein 
Magnus Carlsen – Alexander Gristjuk 
Anish Giri – Sergej Karjakin 
Vladimir Kramnik – Levon Aronian 
Fabiano Caruana – Veselin Topalov