onsdag 11 juni 2014

Norway Chess – rond 7

Anish Giri mot Sergej Karjakin blev årets maratonparti. Foto: norwaychess.com

Anish Giri pressade Sergej Karjakin timme efter timme. Nigel Short, Dirk Jan ten Geuzendam och andra kommentatorer i direktsändningarna tackade för sig medan maratonuppgörelsen ännu pågick. Det var förmodligen inte många åskådare i spellokalen som stod distansen ut. Giri lyckades efter mycket möda förvandla sin fördel till en vinstställning. Vinsten fanns inom räckhåll med exempelvis 120.Dd7!!, men den eviga tidsnöden och trötthet gjorde att han missade den chansen. Det kämpades på och efter sju timmar och tre kvart kom avgörandet: Giri gjorde en dundertabbe och gav upp ställd inför matt i några drag:

Anish Giri – Sergej Karjakin 
Vit drar


Giri ville undvika dragupprepning med 131.Ka2 och spelade i stället 131.Tc4??. Det var bara att ge upp efter 131...Lc3!. Det är alltså matt på gång, till exempel 132.De8 De4+ 133.Kc1 De1+ 134.Kc2 Dd2+ 135.Kb1 Db2 matt.

Övriga partier slutade med delad poäng. Peter Svidler satte sig ner framåt midnatt dagen innan för att finna något starkt mot Simen Agdesteins franska försvar, men timmarna gick och Svidler fann inte något av värde. Han bestämde sig för att gå till sängs och sedan lät han bli att spela 1.e4. Det blev Simen som ryckte åt sig initiativet och var besviken att han inte kunde få ut mer av det hela än remi. Det var den sjunde remin i följd för turneringens gigantiska överraskning.

Magnus Carlsen fastnade i trafiken och kom fem minuter för sent till rondstart, men här gäller lyckligtvis inte Fides nolltolerans. När han satt med en liten fördel var väl många beredda att räkna ut Alexander Gristjuk, särskilt när världstrean kom bonde under. Men Gristjuk lyckades hålla remi. Vladimir Kramnik kom tillbaka efter katastrofen ronden innan men lyckades inte heller han förädla sin fördel mot Levon Aronian. Fabiano Caruana var illa ute mot Veselin Topalov och fick vara tacksam för remin.

Rond 7
Peter Svidler – Simen Agdestein remi 
Magnus Carlsen – Alexander Gristjuk remi 
Anish Giri – Sergej Karjakin 0-1 
Vladimir Kramnik – Levon Aronian remi 
Fabiano Caruana – Veselin Topalov remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sju ronder:
Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Magnus Carlsen och Sergej Karjakin 4; Simen Agdestein och Alexander Gristjuk 3,5; Anish Giri, Levon Aronian, Peter Svidler och Veselin Topalov 3 poäng.

Rondreferat på Chess Vibes och TWIC.

Rond 8 (torsdag kl 15.30)
Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Sergej Karjakin – Vladimir Kramnik 
Alexander Gristjuk – Anish Giri 
Peter Svidler – Magnus Carlsen 
Simen Agdestein – Veselin Topalov

* * * * * 

Erwin L'Ami säkrade förstapriset i Limburg Open med en snabb remi i sista ronden. Emanuel Berg fick ett delat andrapris. Slutresultat.

Emanuel avslutade med fyra vinster i följd. Hans motståndare i näst sista ronden la ribban för högt.

Emanuel Berg – Bob Beeke 
Svart drar


52...Sd2?
Det var ett svårt beslut: ska han försöka neutralisera vits aktivitet eller ska han ha mer ambitioner och ge sig på vits bönder? Partidraget är en felsatsning. Efter 52...Sd4 kan vit inte pressa fram något, till exempel 53.e6 fxe6 54.fxe6 c6 55.Lc7 b5 med avveckling och remi.
53.Kg7


53...c6
Eller 53...Sxc4 54.e6 fxe6 55.f6 och vit vinner.
54.f6 Se4
På 54...Sf3 följer 55.e6 Sg5 56.exf7+ Sxf7 57.Lc7 och vit vinner.
55.Lf4


55...Sxf6
Dags att bli desperat. Allt annat är lika hopplöst.
56.exf6 b5 57.cxb5 cxb5 58.axb5


58...uppg.

* * * * * 

Daniel Semcesen har spelat med i en öppen turnering i Bombay, Indien. Han kom på fjortonde plats på 7 (av 10) i Mayor's Cup International. Slutresultat.

Bland 172 spelare från 19 nationer fanns det 19 stormästare. Det var alltså en mycket internationell turnering, men Daniel fick möta tio obetitlade indier. Georgiern Levan Pantsulaia tog 8 poäng och fick ett odelat förstapris.

* * * * *

Jag tycker mycket illa om påtvingad tålamodsträning. Igår handlade det om en bankkö på drygt en timme, och när jag fick audiens vid disken kunde jag inte få någon hjälp. (Jag undrade om jag kunde koppla ett bankgiro till mitt privatkonto, men det var tydligen ett oöverstigligt problem. Jag håller på att förbereda bokförsäljning.) Jag hänvisades till ett telefonnummer (sannolikt med en aslång telefonkö). Banken hade tidigare två filialer inte långt hemifrån, och när de stängdes handlade det enligt bankens beskrivning inte om nedläggningar, ack nej, utan om för kunden ”fördelaktiga sammanslagningar” med en filial mycket längre bort. Banken använder skamlöst det nyspråk som George Orwell beskrev i sin roman 1984. Det språkbruket är numera så vanligt att allt färre bryr sig. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Bankerna gör skamlösa vinster varvid kundernas servicebehov förpassas till träsket alltmedan personalen går på knäna. Fy fan!

Den överbelastade bankfilialen ligger i närheten av Möllan och eftersom jag ändå var i närheten passade jag på att knalla över till Nansis bageri för att köpa några sesambröd. Jag behövde en positiv upplevelse. Där fick jag beskedet att bröden skulle vara klara om tio minuter. Jag tog en liten rundtur i mina gamla hemtrakter och återvände. Den gången blev jag inte besviken. Sesambröd direkt från ugnen. Nansis bageri har något som bankerna har förlorat för länge sedan.