fredag 13 juni 2014

Norway Chess – rond 8

Sergej Karjakin leder inför dagens slutrond. Foto: norwaychess.com

Det stora samtalsämnet i schackvärlden efter näst sista ronden i Stavanger var Magnus Carlsens missade vinst mot Peter Svidler. Magnus var hård mot sig själv: ”Skandalöst dåligt!”

Peter Svidler – Magnus Carlsen 
Svart drar


Svidler förklarade att om Carlsen hade spelat 24...Sxf2+ så hade han förmodligen gett upp. Så illa var det, till exempel 25.Lxf2 Txe2 26.Tg3 Txf2 27.Tbg1 g6 28.Dd7 Tf5 (28...Txf3?? 29.Tg5) 29.De8+ Kg7 30.Dd7+ Tf7 31.Dh3 Dxh3 32.Txh3 Te7

analys

varpå svart har två merbönder och överlägsen ställning. Magnus spelade i stället 24...Tfxf4? och Svidler var åter med i leken.

Det blev en dålig dag för Norge: Simen Agdesteins remirad bröts av Veselin Topalov. Simen förklarade att han var oerhört trött och höll på att somna under partiet. Ålder och ovana att mäta sina krafter med världseliten märktes som omväxling. I dag är det Magnus mot Simen. Och det är Sergej Karjakin som är i ensam ledning.

Rond 8
Levon Aronian – Fabiano Caruana remi 
Sergej Karjakin – Vladimir Kramnik 1-0 
Alexander Gristjuk – Anish Giri remi 
Peter Svidler – Magnus Carlsen remi 
Simen Agdestein – Veselin Topalov 0-1

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter åtta ronder:
Sergej Karjakin 5; Fabiano Caruana och Magnus Carlsen 4,5; Veselin Topalov, Vladimir Kramnik och Alexander Gristjuk 4; Levon Aronian, Peter Svidler, Anish Giri och Simen Agdestein 3,5 poäng.

Rondreferat på Chess Vibes och TWIC.

Rond 9 (fredag kl 14.30)
Magnus Carlsen – Simen Agdestein
Anish Giri – Peter Svidler 
Vladimir Kramnik – Alexander Gristjuk 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 
Veselin Topalov – Levon Aronian