måndag 30 juni 2014

Vismaturneringen i Växjö – femte dagen

Ellinor Frisk tog sin slutgiltiga inteckning i WIM-titeln. Foto: Lars O A Hedlund

Det tycks vila en sistarondsförbannelse över Axel Smith. Han behövde avsluta med vinst mot Vilka Sipilä för att klara GM-normen och visst fanns det chanser, men i slutändan gick allt snett och Axel förlorade. Fjolårsvinnaren Sipilä fick å sin sida fem nollor och fyra vinster.

Mads Andersen behövde också en vinst i slutronden för att ta hem en GM-inteckning, men han fick i stället kämpa för att rädda en halv poäng och förstaplatsen i turneringen.

Mads Andersen – Tiger Hillarp Persson 
Svart drar17...Sxf2! 18.Sxf2 g5
Poängen är alltså att löparen på f4 inte har något bra reträttfält.
19.Ld2 Lxf2+ 20.Kxf2 Txd2 21.b3 Sb4 22.Ke3 Tb2!Svart vinner bonde (23.Lxb7 Txc5 förvärrar bara för vit) och efter 23.a3 Sc2+ 24.Kf2 Sxa3 fick Mads slita hårt för att rädda den halva poäng han behövde för att säkra förstapriset. Om Tiger vunnit hade han lagt beslag på förstaplatsen.

Det blev däremot titelinteckningar i IM-turneringarna. Jonathan Westerberg i grupp A hade säkrat IM-normen och därmed IM-titeln redan i näst sista ronden. Förstapriset betraktade han kanske mer som en bonus. Philip Lindgren kom tvåa i den gruppen och även han klarade IM-normen. Det gjorde också klubbkompisen Linus Johansson i grupp B. Han delade förstaplatsen med Juan Bellon. Det var Linus fjärde IM-inteckning. Han måste spela upp elotalet till 2400 för att tilldelas titeln. I den gruppen tog Ellinor Frisk sin slutgiltiga inteckning i WIM-titeln.

Partierna genomspelbara.

Poängställningen efter första ronden:
GM-gruppen
IM-grupp A
IM-grupp B

* * * * *

I morgon är sista anmälningsdag för Politiken Cup i Helsingör, åtminstone om man vill ha hundra danska kronors rabatt på startavgiften. Det ser ut att bli ett rekordstarkt startfält. Snittrankingen för de tio främsta är på saftiga 2661. Arrangören har en förhoppning att deltagarantalet ska dra i väg upp mot 300.

Det ser ut som om jag har ett uppdrag i Helsingör onsdagen den 23 juli om kvällen. Återkommer om det.