fredag 4 juli 2014

Och solen sken

Utanför Palæ bar tillsammans med Jan Løfberg och Thorbjørn Rosenlund. Foto: Tom Skovgaard

Första dagen i Copenhagen Jazz Festival och solen sken. Carlsbergs bryggerihästar, ett tungt springarpar, hade parkerat utanför Palæ bar. Gott om folk och många danska och svenska schackvänner i vimlet. Det kändes lite grann som en släppefest även om den stora majoriteten, icke-schackspelarna, var där av andra skäl än min bok. På något vis kändes det rätt att premiärvisa boken i Köpenhamn.

Om du ännu inte har beställt När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie så finns information om hur det går till i föregående inlägg. Baksidestexten:
”Aldrig tidigare har schack på så hög nivå spelats i Sverige” skrev Bo Teddy Ladberg i Dagens Nyheter den 10 juli 1968 i samband med kandidatsemifinalen mellan Bent Larsen och Boris Spasskij i Malmö. Aldrig senare heller, kan vi tillägga i dag. Ändå har matchen fått mycket liten uppmärksamhet. Spasskij hotade att resa hem dagen före första matchpartiet, och Larsen ägnar matchen två meningar i sin klassiker 50 udvalgte partier 1948-69. Han beskrev den som ”en deprimerande affär”. Själva matchreferatet i Tidskrift för Schack omfattar en enda sida. I den här boken får läsaren veta vad som egentligen hände. 
Lars Grahn följde matchen från första till sista draget från sin utsiktspunkt vid ena demonstrationsbrädet. För honom öppnades porten till den stora schackvärlden med ett livslångt engagemang som schackskribent. Bent Larsen var medarbetare i hans tidskrift Schacknytt. 
Peter Heine Nielsen, som har kommenterat de åtta matchpartierna, var personlig vän till Bent Larsen och besökte honom i Argentina. Nielsen har erfarenhet av matchspel på högsta nivå som sekundant till Vishy Anand i VM-sammanhang. Sedan februari 2013 är han sekundant till världsmästaren Magnus Carlsen.

Bengt Kvisth fanns med bland dagens gratulanter. Foto: Calle Erlandsson