tisdag 19 augusti 2014

Åkesson och Brynell på 4 av 5

Shah Sagar (till vänster) besegrade Alexander Belezky i femte ronden i Dresden. Foto: schachfestival.de

Shah Sagars blogg framgår att indiern har erövrat IM-titeln i sommar. Det kan mycket väl bli en ny glädjerapport efter turneringen i Dresden där han är i ensam ledning på maximala 5 poäng. På vägen dit har han bland annat besegrat två stormästare. Ralf Åkesson står på 4 poäng.

Daniel Semcesen har det motigt i Riga Open. Efter en inledande vinst har det blivit två remier och en förlust.

Grannen Stellan har varvat vinster med remier i Split Open och står på 4 poäng efter fem ronder. Idag besegrade han obetitlade italienaren Ugo Calani.

Ugo Calani – Stellan Brynell 
Vit drar


42.Kc2?
Planen är att låta kungen ta över garderingen av d4-bonden. Det visar sig vara en dålig plan. Han borde ha spelat 42.Ke1 och låtit kungen tjänstgöra på kungsflygeln.
42...Sd8 43.Kc3? Sc6


Dragtvång!
44.Te3
Det kostar bonde men det finns inte något bättre, till exempel 44.Sb1 Sb4 och matthotet på c2 avgör. Försöket 45.Sa3 faller på 45...Sa2 matt.
44...Sxd4 45.Kd3
Tornslutspelet efter 45.Kxd4 Txd2+ 46.Kc3 Tf2 är också tröstlöst.
45...Se6 46.Te1 Sc5+ 47.Ke3 Th2 48.Td1


48...d4+!
En snygg avveckling.
49.Kxd4 Txd2+ 50.Txd2 Sxb3+ 51.Kc3+ Sxd2 52.Kxd2 Kc6 53.Kc3 b5


54.uppg.
Avlägsen fribonde vinner.

* * * * * 

Vi stod på Stortorget i Malmö söndag kväll i regnet under paraplyer och lyssnade på Steve Earle och hans band. När man har nått min ålder är nostalgi en sanktionerad känsla och Steve Earle kan försätta mig i ett sådant tillstånd. Romantiken sipprar igenom. Minns när jag deklamerade Shelleys ”The Moon” för dåvarande kärestan en stjärnklar natt nånstans i grekiska arkipelagen. Vid den tiden spelade jag ortodox Damgambit enligt Ståhlbergs recept, men kompenserade det på annat sätt bortom brädet.

Innan Steve Earle lämnade scenen förklarade han: ”You're the bravest audience we've ever played for.” Scenljuset tonades ner och regnet fortsatte att falla.

Associationskedjan går genom honom och slutar med en rad när Steve Earle och Emmylou Harris för en del år sedan framförde hans ”Goodbye”. Den väcker tankar kring kärestor som jag för länge sedan tappat kontakten med: ”But I can't remember if we said goodbye.”

Är allt detta osammanhängande och rätt ovidkommande? Kanske det, men det ligger väl i nostalgins natur.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.