lördag 2 augusti 2014

OS i Tromsø – rond 1

Sverige mot Sri Lanka med bord 4 närmast kameran. Kapten Stellan Brynell bakom sitt lag medan Garri Kasparov stryker förbi bord 1. Foto: tromso2014.jalbum.net

I första ronden fick de två i svenska truppen som var med i Politiken Cup, det vill säga Tiger Hillarp Persson och Inna Agrest, chansen till en vilodag. Säkert förnuftiga beslut. Världsmästaren Magnus Carlsen stod som väntat över i matchen mellan Norge och Jemen, och norska laget fick nöja sig med 2,5–1,5.

Sveriges vinstsiffror i öppen klass mot Sri Lanka begränsades till 3–1 sedan Hans Tikkanen och Emanuel Berg hamnat i slutspel med olikfärgade löpare som inte gick att vinna. Nils Grandelius vann däremot säkert.

Nils Grandelius – Prasanna Kurukulasuriya
Vit drarSvart har offrat kvalitet och satsat på ett kungsangrepp. Dags för ett motoffer.
28.Txe5! dxe5 29.Dxe5 Tf6 30.c5
Angreppet är neutraliserat och fribonden triumferar.
30...Dh6 31.e3 Kf7 32.c6 Sg5 33.c7 Sf3 34.Dd5+ Kg7 35.c8D35...uppg.

Evgenij Agrest manövrerade ut sin motståndare i matchens sista parti. Imorgon väntar Kazakstan,

Sverige – Sri Lanka 3–1 
Nils Grandelius – Prasanna Kurukulasuriya 1-0 
Evgenij Agrest – W C C Perera 1-0 
Hans Tikkanen – Isuru Alahakoon remi 
Emanuel Berg – R S Kalugampitiya remi

Damlaget vann säkert. Jessica Bengtssons motståndare lyckades blockera ställningen och rädda en remi, men det var enda poängtappet. Imorgon väntar Turkiet.

Sverige – Sri Lanka 3,5–0,5 
Pia Cramling – S A K Chandrasiri 1-0 
Ellinor Frisk – Tiumi Yashora 1-0 
Jessica Bengtsson – Y Methmali remi 
Emilia Horn – Dasuni Hansika Mendis 1-0

Många matcher slutade 4–0 men ibland säger det ingenting om matchbilden. Armenien hade exempelvis stora problem med Japan i öppen klass. Sergei Movsesian hängde mot ringrepen:

Shinya Kojima, Japan – Sergei Movsesian, Armenien 
Vit drarDet är matt i fyra med 33.g4+!, till exempel 33...Ke4 (33...Kxg4 34.Dg5+ Kf3 35.Dg2 matt) 34.Ke2! Lxf2 (34...Kd5 35.Dc4+ Ke4 36.f3 matt) 35.Dc2+ Kxd5 36.Dc4 matt.
33.f3
Det duger också.
33...Txd5Nu är mattsättningen enklare än i föregående diagramställning: 34.Tc6 skär av kungens reträttväg och bäddar för 35.g4 matt. Inga konstigheter. Men i stället spelade Kojima 34.Dg5+. Det var fortfarande en vinstställning, men japanen tappade tråden och lät Movsesians kung slinka undan. Efter en smått otrolig vändning vann Movsesian. Stackars Kojima.


Argentinas lagkapten Ulf Andersson klarade säkerhetskontrollen. Foto: tromso2014.jalbum.net

Det finns några svenska lagkaptener i Tromsø förutom Stellan Brynell, nämligen Ulf Andersson (Argentina), Axel Smith (Guernsey) och Michael Wiedenkeller (Luxemburg), alla i öppen klass.

Lagkaptenerna har olika roller. Ivan Sokolov är anställd av Förenade Arabemiratens schackförbund och som kapten för laget är han säkert mycket aktiv i förberedelserna inför varje rond. Ole Christian Moen är kapten för Norges tre lag i öppen klass, och deltar förmodligen inte i spelöppningsförberedelserna. För att ta två exempel.

Jag såg en uppgift att Garri Kasparov har köpt hundra biljetter till måndagsföreställningen av musikalen Chess, samma dag som det är ordförandeval i Fide. Där utmanar han som bekant Kirsan Iljumsjinov efter de smutsigaste valkampanjerna i Fides historia. Peter Heine Nielsen uttryckte på twitter det som många känner: i det valet finns det bara förlorare. Magnus Carlsen menar att Kasparov är det minst dåliga alternativet. Fides oskuld försvann när Fridrik Olafsson manövrerades bort av Florencio Campomanes 1982.

Rekommenderade webbplatser under OS:
Svenska landslagsbloggen
Axel Smith rapporterar på schack.se
Bergensjakk och Sjakkfantomet
TWIC och Chessbase

* * * * *

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.